Fysisk och mental aktivitet skyddar minnet

För att bevara hjärnan ungdomlig och minnet gott när man blir äldre kan det spela större roll hur man lever då, än vad man gjorde när man var ung. Det är en av poängerna i en ny vetenskaplig översiktsartikel om vilka faktorer som har betydelse för minnet när man åldras.

Bara för det kanske man inte kan leva sitt rockstjärneliv och hoppas på att kompensera det genom att sköta sig när man blir äldre. Lars Nyberg, en av artikelns författare, nämner till exempel att fysisk aktivitet i medelåldern har en skyddande effekt mot senare demens.

Det finns stora ärftliga skillnader mellan hur minnet påverkas hos olika personer när dom blir äldre. Livsstilen har ändå en viktig roll. För att bevara minnet är det bra att fortsätta vara fysiskt och mental aktiv, och att ha ett socialt liv, säger Lars Nyberg som är professor i neurovetenskap vid Umeå universitet.

- Det är väl litegrann som med motion. Även om man har sportat mycket i unga dagar så måste man fortsätta motionera och vara aktiv för att man ska fortsätta ha en bra fysisk status.

Referens:
Lars Nyberg, Martin Lövdén, Katrine Riklund, Ulman Lindenberger, Lars Bäckman. Memory aging and brain maintenance. Trends in Cognitive Sciences, Volume 16, Issue 5, May 2012, Pages 292-305, ISSN 1364-6613, 10.1016/j.tics.2012.04.005. DOI: 10.1016/j.tics.2012.04.005