litteratur | recension

Kuba är landet där alla försvinner

2:04 min

Revolutionen har inneburit stillastående för många kubaner. Alternativet har varit utanförskap. Om det berättar den kubanska författarinnan Wendy Guerra i sin roman ”Alla ger sig av” som nu kommer ut på svenska. Lars Palmgren har läst.

Wendy Guerras ”Alla ger sig av” krossar mitt hjärta.

Den första delen, ”Barndomens dagbok”, håller mig i ett närmast gastkramande grepp trots att den inte rymmer ett uns av spänning – det är gråten som vill välla fram.

Det är så sorgligt att det gör ont. Och samtidigt, på något sätt, befriande. Wendys utanförskap är ett slags frihet.

”Alla ger sig av” är skriven i form av en dagbok. Den börjar 1978 när Wendy är åtta år och slutar 1990, 12 år senare när hon fyllt 20. Det är en berättelse med många dimensioner. Men för mig är det framförallt en berättelse om Kuba – om Kuba betraktat lite från sidan. Om det officiella Kuba som en självklar tvångströja. Och om det oppositionella Kuba som ett avlägset rykte.

Wendy Guerras Kuba finns mittemellan. Hon växer upp med en frihetsälskande mamma och en misshandlande pappa.

Båda är konstnärer. Pappan skådespelare, mamman målare, fast hon arbetar som talkshowvärd på radiostationer, när hon inte är svartlistad.
Pappan är medlem i kommunistpartiet, men flyr landet samband med Marielkrisen 1980, för att aldrig mer höra av sig.

Wendys värld är utanförskapet. Hon noterar, lite ointresserad, de stora politiska händelserna som formar Kuba under dom här åren, och hon står stoiskt ut med att tvingas delta i allehanda obegripliga revolutionära plikter – allt från vapenträning till aggressiva attacker mot dissidenter och folk som vill lämna landet. Och hon suger aktivt i sig alla uttryck för konstnärlig frihet som också frodas.

Men det hon lider mest av är att Kuba är ett land där alla försvinner – utåt mot andra geografiska världar eller inåt i sig själva, bara Wendy är kvar, förankrad i sin dagbok där inga lögner får plats.