Egen majoritet för de rödgröna

2:16 min

Nu har de rödgröna oppositionspartierna egen majoritet i väljaropinionen. Det visar en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna.

Henrik Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han konstaterar att det är Socialdemokraterna som fortsätter att öka.

– Hela diskussionen kring svensk inrikespolitik ser dramatiskt annorlunda ut efter den 27 januari, när Stefan Löfven blev partiledare för Socialdemokraterna.

"Svensk väljaropinion" är en sammanställning av de fem största opinionsundersökningarna som Novus gör varje månad för Ekot.

Sammanställningen visar att de rödgröna oppositionspartierna tillsamman skulle få mer än 50 procent av rösterna om det vore val till riksdagen i dag.

Men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet backar något, så det är Socialdemokraterna som står för ökningen. Partiet har ökat med drygt två procentenheter sen förra sammanvägningen och har nästan 36 procent av väljarstödet.

Henrik Oscarsson konstaterar att inget parti tidigare har ökat så mycket som Socialdemokraterna har gjort sedan årsskiftet.

– Nej, inte om man tittar på ett enskilt parti på så här kort tid. Att ett enskilt parti har förskjutit sig tio, tolv procentenheter i någon riktning. Det har tidigare inte hänt.

Även om rörelserna är små så minskar alla allianspartierna och får tillsammans knappt 44 procent av rösterna i sammanvägningen. Kristdemokraterna ligger kvar på 3,5 procent och har alltså ännu en gång hamnat under fyraprocentspärren.

Sverigedemokraterna däremot ligger stabilt över spärren och får i sammanvägningen 5,3 procent av sympatierna.

Moderaterna ligger i princip stilla och har bara minskat lite i sammanvägningen. Ändå har Fredrik Reinfeldt uttryckt att han tar de dåliga opinionssiffrorna på allvar.

Nyligen bytte ju partiet också partisekreterare i ett försök att vända trenden.

– Det finns en väldigt stor upptagenhet av opinionsmätningar. Och det är inte bara ett mediefenomen, utan det får, som vi nu har sett, direkta konsekvenser på humöret hos politiska partier och även effekter på vilka åtgärder man gör på kort sikt, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.