Nya ungdomsavtal innebär 75 procent av lönen

2:11 min

I avtalsrörelsen har arbetsgivare och fack i flera fall kommit överens om att unga kan anställas till en lägre kostnad och samtidigt få utbildning på arbetsplatsen.

Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren ser avtalen som en framgång för arbetsgivarna som länge krävt lägre ungdomslöner för att fler ska få jobb.

– Vi har varit kritiska till att vi har prisat ut ungdomar genom att de ska ha nästan lika höga löner som erfaren personal. Men nu får man under en begränsad period komma in och visa vad man går för och på det sättet kunna etablera, säger Christer Ågren.

Det har kommit krav från politiskt håll på lägre löner för unga. Centern och Folkpartiet har drivit frågan.

Bland de kollektivavtal som slutits under våren har både Handels och nu senast Kommunals innehållit introduktionsanställningar där unga ska kunna erbjudas att jobba 75 procent och få 25 procent utbildning på arbetsplatsen under ett år.

Lönen blir då 75 procent av den vanliga ingångslönen.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh hävdar att avtalen inte innebär sänkta löner för unga.

– Nej, det är inte lägre löner, jag kommer hävda det med emfas. Man utför mindre arbete och en del utbildning. Man får lön för de timmar man utför och en utbildningsinsats, och det är bra för ungdomarna, säger Per Bardh.

LO välkomnar alltså också ungdomsavtalen, men utbildningsinnehållet blir avgörande för om det ska fungera, säger Per Bardh.

– Har man inte tillräckligt bra regler och handledare som kan ta hand om de här ungdomarna, ja då blir det en flopp. Nu måste man vara seriös och visa att det här vill vi göra på ett bra sätt så att ungdomarna vill stanna och får stanna på de arbetsplatser de kommer ut till, säger han.

Enligt Svenskt Näringsliv undviker LO att prata om att det är lägre löner för att förbundet är rädd för lönedumpning.

– Jag tror inte LO behöver vara oroliga, det är en introduktionsform under en kortare period, som gör att man kommer in på arbetsmarknaden i stället för att sitta på bänken. Det är onödigt att vara så känslig för hur det här beskrivs, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Även i nästa stora avtalsområde på LO-sidan, hotell- och restaurang, har arbetsgivarna krävt ungdomsavtal. Det avtalet löper ut den sista maj.