Fylleri och bråk avlöste brasorna och sången

1:13 min

Vårens ankomst firades med brasor och sång, men också med fylleri och bråk. Extra stökigt var det i Uppsala där 113 personer omhändertogs för fylleri.

Dessutom anmäldes två fall av våldtäkt och ett par fall av misshandel. I ett av fallen sitter två personer anhållna.

– Vi har haft en jobbig natt, med mycket fylla. Det fina vädret gjorde så att det var många människor i rörelse, säger Torsten Hemlin vid Uppsalapolisen till TT.

Även i Stadsparken Lund, där många samlats för traditionsenligt valborgsfirande, rapporterades flera fall av misshandel och mycket fylleri. Flera järnvägsspår vid Lunds central stängdes av på kvällen för att folk sprang över rälsen. Sju, åtta tåg fick ställas in, skriver Sydsvenskan.se.

I Skåne slutade valborg med mer fylla och bråk men färre gripna än under en normal helg.

– Vi har haft goda resurser på plats och har kunnat stävja en hel del bråk, säger Erik Jeppsson vid Skånepolisen.

Firandet i Stockholms län började lugnt under kvällen men urartade under natten i fylla och bråk.

– Vi har bemannat upp extra, men har ändå inte tillräckligt med resurser att skicka, säger Anders Jönsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.

I Farsta misshandlades fyra personer av ett gäng och två av offren fick föras till sjukhus. I Brunnsparken i Ronneby greps tre personer misstänkta för grov misshandel.

Även i Kronobergs län blev det stökigt under natten med fylleri och bråk. I Markaryd avlossade en polis ett varningsskott under gripandet av en våldsam man som hotat en annan man med brännbollsträ. Han greps misstänkt för övergrepp i rättssak eftersom den som hotats var målsägande i ett misshandelsmål som snart ska upp i rätten, enligt inre befäl vid polisen i Växjö.

Hallandspolisen hade mycket att göra med fylleri och misshandel. En 48-årig man greps misstänkt för dråpförsök efter att ha skurit en 51-årig man med kniv i en lägenhet i Halmstad. Skadorna ska inte vara livshotande, uppger lokala medier.

I Nyköping anhölls en 36-årig man misstänkt för grov misshandel sedan han försökt skära en man i magen med en krossad flaska vid tvåtiden på natten.

På andra håll i landet gick festandet lugnare till. "Som en normal löningshelg", löd utlåtandet från vakthavande befäl i Västerbotten, där polisen bland annat fick rycka ut till en grov misshandel i Lycksele.

Också i Gävle var läget relativt lugnt.

– Inte värre än en vanlig fredag-lördag, säger Peter Hultqvist vid Gävleborgspolisen.

TT