Sommarjobb till unga satsning i ny S-budget

1:54 min

I Sundbyberg utanför Stockholm förstamajtalade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin under förmiddagen. Det inleddes med ett traditionsenligt första maj-tåg, men kom sedan att handla om arbete – särskilt för unga.

Ett par hundra personer hade samlats för att lyssna på Carin Jämtin. Om temat var arbete så lade Carin Jämtin ett extra fokus på ungdomars möjlighet att få utbildning och jobb.

– Vi vet inte vem som kommer att förändra världen. Ingen vet det. Men vi vet att alla måste ha möjligheten att få försöka. Vi har inte råd att chansa, alla ungar måste tas tillvara, sa Carin Jämtin.

I morgon presenterar Socialdemokraterna sin skuggbudget. Då kommer det att finnas med ett förslag om extra pengar till kommuner och privata företag som ger ungdomar sommarjobb.

Förslaget skulle kosta upp till 900 miljoner kronor och enligt Carin Jämtin skulle det skapa 41 000 sommarjobb bara i Stockholm. Men det kommer inte att bli helt gratis att anställa ungdomarna, säger hon. Det tycker hon inte heller det ska vara.

– Det här är unga människor som gör riktiga jobb, bra jobbinsatser, och som förväntas bidra med starka insatser i det här arbetet. Det är ingen fritidsverksamhet.

Talet handlade om allt från lokal Stockholmspolitik till miljöfrågor och konflikten i Syrien. Just nu har Socialdemokraterna vind i seglen i opinionen, och Carin Jämtin hoppas att partiet ska växa ännu mer.

– Jag skulle föreslå att vi ger varandra ett första maj-löfte: nästa år tar vi med en ny partivän. Då blir vi dubbelt så många som firar första maj.