Håkan Juholt tror på fortsatt medvind för (S)

3:21 min

Håkan Juholt har återvänt till politikens offentliga scen och förstamajtalar i dag i Sölvesborg. Han gläds både åt sitt nya uppdrag som riksdagsledamot och Socialdemokraternas uppgång.

I sitt förstamaj tal i Sölvesborg talar han om ett Sverige där medborgarna jobbar mer mot, än med, varandra.

– Vi har ett land i dag där de gemensamma idéerna, projekten, välfärden krymper för varje dag som går. Vi blir lämnade ensamma att klara oss själva. I en sådan situation blir din granne en konkurrent och en motståndare, det blir ett annat Sverige, säger Håkan Juholt till P4 Blekinge före talet.

Socialdemokraternas före detta partiledare har hållit en låg profil sedan han avgick. Enligt honom själv för att hans efterträdare skulle få en lugn och trygg start.

– Det kaos som var kring mig och det socialdemokratiska partiet under fyra månader skadade partiet väldigt mycket. Medborgarna känner av att det är lugn och ro nu och nu riktas åter blickarna mot den borgerliga regeringen.

Opinionsvindarna som blåser till Socialdemokraternas fördel beskriver han som alldeles förträffliga och han tror att partiet kommer att fortsätta att växa.

– Den här regeringen är tömd på idéer, och nu vet svenska folket vad som händer när högerpolitiken breder ut sig. Arbetslösheten går inte ner, anställningarna blir otrygga, barnfattigdomen växer, pensionerna holkas ur och blir du sjuk eller arbetslös så drabbas du dessutom av fattigdom. Det är inget modernt i det.

Håkan Juholt är positiv till sitt politiska uppdrag som riksdagsledamot och säger att han inte konkurrerar om någon annan position, utan vill ”ta den plats i laget som lagledningen och övriga tycker att jag gör mest nytta i”.

– Min viktigaste uppgift i livet just nu, vid sidan av att vara pappa, det är att säkerställa att Stefan Löfven blir Sveriges nästa statsminister.

Ekot