Kommentar

"Tydlig förskjutning av det viktigaste i politiken"

2:34 min

De politiska slagorden har duggat tätt på flera håll i landet denna soliga första maj. Ekots politiska kommentator Inger Arenander befann sig i Sundbyberg, där hon lyssnade på Socialdemokraternas Carin Jämtin talade.

Det var premiärdag för många talare i dag, hördes det?
– Ja, det var premiärtal i dag för många, men i politiken var det, i alla fall för Socialdemokraterna, inte några större förändringar tycker jag, men en väldigt tydlig förskjutning av vad man vill ska vara viktigast i politiken.

Vad tyckte du det var?
– För Socialdemokraterna handlade det uteslutande om att sätta fokus på jobb, förslag på fler jobb, samverkan med näringsliv, forskning och så vidare. Stefan Löfven behöver inte bevisa att han är arbetare och har en hög trovärdighet från sin tid som ordförande i IF Metall i näringslivsfrågor, fackliga frågor och industrifrågor – och han utnyttjar det maximalt.

41 000, fast mest sommarjobb, pratade Carin Jämtin om. Kommer det mer i morgon?
– Ja, det kommer ju ett förslag till vårbudget från oppositionspartierna. Det är ett kompletteringsförslag till den större budgeten. För Socialdemokraternas del kommer det igen handla om frågor som gäller jobben. Övriga frågor kommer nog senare.

Ekot