Socialdemokraterna föreslår innovationsråd

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill ha ett innovationsråd som ska ledas av statsministern. Det sade han på en presskonferens i Göteborg inför eftermiddagens förstamajtal på Götaplatsen.

Stefan Löfven började presskonferensen med att tala till göteborgarna:

– Det är något alldeles speciellt att få tala i Göteborg på första maj, sade han.

Han fortsatte med att berätta vad han ser som de viktigaste frågorna för Socialdemokraterna nu: Det handlar om jobbpolitiken, utbilding och jämställdhetsfrågor. Det kommer också att märkas i hans tal nu i eftermiddag på Götaplatsen i Göteborg.

Men Stefan Löfven sade på presskonferensen att det tar tid att komma fram med de färdiga politiska förslagen.

– Jag får hela tiden frågan, när kommer det nya? Det kommer succesivt! Man utvecklar politiken hela tiden, sa Stefan Löfven.

Ett förslag som han kommer att prata mer om i eftermiddag är bildandet av ett Innovationspolitiskt råd som ska ledas av statsministern. Näringsliv, akademi, fack och politiker ska tillsammans hitta nya vägar framåt.

– Det är lite tidigt att säga vad rådet ska jobba med. Men forskningsområdet är viktigt, sa Löfven och beskrev att innovationer är viktiga för samhället och att politiken måste se och hjälpa till i utvecklingen av nya innovationer.

– Vi lever i en internationell konkurrens. Vi är ett litet land, men vi är starka när vi samverkar, sade Stefan Löfven.

Vad skiljer det här rådet från tidigare liknande förslag?
– Vi har aldrig haft något innovationspolitiskt program som leds av statsministern. Det är dags att se till att det blir av.

Stefan Löfven sade också att ett sådant program skulle vara en hjälp på vägen mot full sysselsättning.

Men om du jämför med regeringens framtidskommision?
– Ja, men det händer ju ingenting! Det här handlar om att få mer struktur och ordning på processen för att få fram nya innovationer.

Stefan Löfven pratade också om att han tycker att den svenska regeringen begick stora misstag under den ekonomiska krisen. Enligt honom hade Tyskland, Belgien och Finland konkreta åtgärder för hur man i en finanskris skulle undvika att säga upp massor av människor.

Det är finanssektorns fel att det kom en kris, sade Socialdemokraternas ledare och det var enligt honom fel av regeringen att inte följa de andra ländernas modeller för att rädda jobben kvar, tills efter krisen.