Våldsamt upplopp vid demonstration i Eskilstuna

2:06 min

Det blev konfrontation mellan högerextrema Svenskarnas parti och motdemonstranter i samband med att partiet skulle demonstrera i Eskilstuna igår, bland annat kastades flaskor och stenar.

Tre män greps misstänkta för försök till misshandel alternativt försök till grov misshandel. Ett 60-tal personer avlägsnades med bussar.

Svenskarnas parti samlades vid Faktoriholmarna, mitt emot Sporthallen vid 14-tiden på första maj. Partiet hade demonstrationstillstånd och skulle  samlas där och därefter marschera en kortare sträcka längs Hamngatan till Smörparken.

Men av någon anledning kom en del av demonstranterna till Smörparken en annan väg och där hamnade de i konfrontation med motdemonstranter som skanderade slagord mot dem.

Svenskarnas parti kunde inte genomföra sin demonstration på Smörtorget som planerat eftersom det stördes av motdemonstranter och att några av de 70-talet högerextremister inte följde den plan som fanns om att marschera från Strömsholmen längs Hamngatan mot Smörparken.

"Inga nazister på våra gator" ekade mellan husen i centrala Eskilstuna.

– Vi utökade avspärrningsområdet för att motverka ytterligare konfrontation. Det var en hätsk stämning. En stökig tillställning, säger Fredrik Wallén vid polisen som rubricerar dagens händelser som våldsamt upplopp.

– Det var en aggressiv stämning mellan de olika falangerna och att det kastades föremål från båda sidor, enligt Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

Enligt polisen var det flera personer i Svenskarnas parti och representanter från motdemonstranter som var där för att bråka.

– Många av dem kom hit idag med förhoppningen att få bråka. Det är djupt beklagligt, sade Wallén.

Hur vet du det?

– Det är uppenbart när vi ser att man kommer rusande med stenar.

En mängd glasflaskor, sten och golfbollar kastades och en person från antirasisterna skadades när han fick en flaska i huvudet, men fortsatte att demonstrera efter att ha blivit omhändertagen och omplåstrad av allmänheten. En person fick en gatsten i huvudet och fördes till sjukhus, enligt polisen.

Det var många upprörda motdemonstranter i Eskilstuna i dag.

– Jag känner en frukstansvärd frustration. Det var de andra som började kasta stenar och flaskor. Sedan kommer polisen och säger att vi inte får stå här. De bara skyddar dem, säger en mycket upprörd Maria Chantal Long, en av motdemonstranterna.

Men de har ju grundlagsskyddad demonstrationsfrihet?

– Ja, men vi har rätt som Eskilstunabor att säga nej. Det är våra gator, det är vårt torg och vår stad. Vi är inte aktivister, vi är Eskilstunabor. Vi vill inte ha den här skiten. Jag är glad att Eskilstunabor kom idag, säger Chantal Long.

P4 Sörmlands reporter på plats rapporterar om att motdemonstranter försökte närma sig Svenskarnas parti från Kyrkogatan utanför Kyrkans hus och även från parkeringen mitt emot Sparbanken Rekarne, men polisen lyckades hålla grupperna ifrån varandra.

Vid 15-tiden gick Svenskarnas parti iväg i riktning mot Sveaplan samtidigt som de kastade flaskor mot två bussar som stod parkerade på vägen eftersom de inte kom fram i det trafikkaos som uppstod i samband med demonstrationen.

– Busschauffören blev chockad och har tagits omhand av en stödperson på Veolia i Eskilstuna, säger Mats Backman på Veolias pressjour.

Veolia beslutade på kvällen att stadsbussarna i Eskilstuna inte skulle gå förrän klockan 23 och då endast om lugnet var återställt i staden. Landsortsbussarna gick som vanligt, men vände utanför staden.

Det högerextrema Svenskarnas parti hade tillstånd mellan klockan 14 och 17 men polisen såg sig nödgad att bryta upp den allmänna samlingen, då den inte höll sig inom ramarna som man fått tillstånd för.

Oroligheterna fortsatte en lång bit in på kvällen då det på olika håll i Eskilstuna kastades sten och glasflaskor mellan demonstranterna, bland annat vid Sporthallen på Hamngatan och vid järnvägsstationen och längs Drottninggatan.

Även tågtrafiken påverkades av sammandrabbningarna då Svenskarnas parti demonstrerade vid centralstationen. Där drabbade polisen samman med motdemonstranter som försökte störa demonstrationen och sprang på spåren.

– Delvis blev det inte som planerat just för att företrädare för svenskarnas parti dök upp på olika ställen och i Smörparken trots att de skulle samlas på Strömsholmen en bit bort. Det innbar en inledande konfrontation, även om vi stod emellan och då blev det en ganska stökig situation vid Smörparken, bland annat med försök att komma åt varandra, säger Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

Har polisen haft kontroll på situationen då eftersom det inte blev som planerat?

– Vi kan säga redan nu att eftersom vår målsättning att den här allmänna sammankomsten i stort skulle kunna genomföras som planerat så har ju inte den här dagen gått enligt vår grundläggande planering. Men vi har lyckats så långt det varit möjligt hålla de här grupperingarna ifrån varandra.

– Vår planläggning var att det skulle bli en lugn dag, men så blev det inte, säger Fredrik Wallén.

Polisen fortsatte att patrullera stadskärnan under kvällen. Vid 22-tiden bedömdes läget vara lugnt.

Båda sidor sa innan demonstrationen att de skulle demonstrera fredligt. En motdemonstrant sa att de skulle försöka stoppa partiet, rapporterar SVT Aktuellt.

Daniel Höglund, ledare för Svenskarnas parti:

– Det kommer bråka med polisen. Det brukar de göra, sa han till Aktuellt igår.

Kommunalrådet, Jimmy Jansson (S) fördömer kravallerna.

– Låt Nazisterna gå sitt tåg. Om polisen kan garantera att det sker under ordnade former. Vilket kan ifrågasättas i detta fall. Människor inser att nazisternas värderingar är förkastliga. Ignorera dem bara. Ställ er med ryggarna mot. Allt utom våld och provokation. Ge dem inte den uppmärksamhet de söker. Att människor likt "legoknektar" för båda sidor reser till vår stad och använder den som slagfält är avskyvärt mot oss som lever här. Det beteende vi idag sett är förkastligt och oacceptabelt. Jag förväntar mig att deltagare i motdemonstrationen och polisen drar lärdomar av detta inför framtiden, säger Jimmy Jansson i ett uttalande.