Obama i Kabul ett år efter att bin Ladin dödades

2:15 min

Exakt ett år efter att Osama bin Ladin dödades var president Barack Obama på ett nattligt blixtbesök i Afghanistan. Han skrev under ett strategiskt avtal om att USA ska fortsätta att stötta upp Afghanistan även efter att huvuddelen av trupperna dragits tillbaka 2014. Huvudbudskapet till det amerikanska folket var att kriget är på väg att avslutas.

Obama stod framför några militärbilar på Bagram-basen utanför Kabul och talade direkt till det amerikanska folket på bästa kvällstid i USA om hur kriget ska avslutas. 

Omedelbart därefter flög han iväg från Afghanistan efter bara några timmar på marken. Innan dess hade han träffat president Hamid Karzai och de skrev under ett strategiskt partneravtal mellan länderna.

Det går ut på att USA ska fortsätta och backa upp Afghanistan i tio år efter att USA och NATO dragit tillbaka huvuddelen av trupperna 2014. Syftet är att markera att USA inte kommer att överge landet. 

Det är också en signal till talibanerna att de inte bara kan vänta ut amerikanerna. Men avtalet innehåller mest runda formuleringar, inget sägs om hur mycket pengar USA ska ställa upp med, inget om hur många amerikanska soldater som eventuellt kommer att finnas kvar.

Obama sa i varje fall att USA inte kommer att ha några permanenta baser i Afghanistan. Om partneravtalet handlar om hur USA på något sätt ska stanna kvar - så handlade hans tal till det amerikanska folket mest om hur kriget ska avslutas.

– Mer än 20 000 soldater kommer att åka hem i år och därefter kommer tillbakadragandet gå i stadig takt men USA måste avsluta kriget på ett ansvarsfullt sätt, sa Obama som påminde om att USA redan har dragit sig tillbaka från Irak.

– Efter tio år av krig är det dags att vi nu börjar ägna oss på hemmaplan åt att bygga upp USA istället, sa Obama.

Presidenten gjorde under sitt besök bara några korta hänvisningar till dödandet av al-Qaidaledaren Osama bin Ladin vilket var för exakt ett år sedan.

Obama har kritiserats för att göra partipolitiska poäng av den händelsen. Men det är ingen tvekan om att ett av syftena med hans blixtbesök i Afghanistan var att, inför den kommande valkampanjen, visa att han är en stark utrikespolitisk ledare.