Dissident lämnar ambassad – Kina kräver ursäkt

2:07 min

Människorättsadvokaten Chen Guangcheng har nu lämnat USA:s ambassad i Peking, det rapporterade den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua tidigare i dag. När Kina nu kommenterar dissidentens försvinnande kräver landet en offentlig ursäkt från USA.

Chen tros ha begett sig till den amerikanska ambassaden i slutet av förra veckan, efter att ha flytt från sin husarrest.

Chen Guangcheng stannade i USA:s ambassad i sex dagar och lämnade sedan den frivilligt i dag, det rapporterade kinesisk TV-tidigare i dag och citerade nyhetsbyrån Xinhua. En amerikansk företrädare sa senare även att Chen tagits till ett sjukhus i Peking för vård.

Xinhua rapporterade även att Kina nu kräver en ursäkt från USA på grund av incidenten. Kina menar att USA har brutit mot internationell lag eftersom Chen släpptes in på ambassaden.

Utrikesministeriets företrädare Liu Weimin sa att Kina är mycket besviket över vad landet betraktar som ett oacceptabelt amerikanskt intrång i Kinas interna angelägenheter.

Kina kräver att de ansvarig på ambassaden straffas och att garantier lämnas för att något liknande aldrig inträffar igen, så löd alltså uttalandet från utrikesministeriets talesperson som lästes upp i kinesisk TV.

Tidigare i dag anlände USA:s utrikesminister Hillary Clinton till Peking, för att delta i ett sedan länge planerat toppmöte mellan USA och Kina som ska hållas torsdag-fredag.

Sannolikt har de diplomatiska förhandlingarna mellan USA och Kina varit intensiva de senaste sex dagarna.

Båda länderna har haft ett intresse i att lösa situationen med Chen innan toppmötet inleds imorgon.

Det är ett årligt möte som ska behandla en mängd strategiska och ekonomiska frågor, alltifrån situationen i Syrien, och Nordkoreas och Irans kärnvapenprogram till Kinas artificiellt undervärderade valuta.

Mötet riskerade att helt överskuggas av frågan om Chen. Nu verkar en lösning ha nåtts, men det är oklart vilka konsekvenser den här historien kommer att ge, både för mötet, och för de sino-amerikanska relationerna i stort.

I dag meddelades att Chen med familj ska stanna i Kina fast med garantier från Peking om deras säkerhet. Precis vad Chen tidigare sagt att han själv ville. Hillary Clinton sa i dag att USA kommer att följa Chens situation och kontrollera hur han behandlas. Hur, eller ens om, det här kommer att fungera i realiteten, det återstår att se.