Dissident fruktar sitt liv om han blir kvar i Kina

1:28 min

Den kinesiske människorättsadvokaten Chen Guangcheng säger i kväll till tevekanalen CNN att han fruktar för sitt liv om han blir kvar i Kina, och att han vill lämna landet fortast möjligt. Chen säger också att han känner sig sviken av USA.

Tidigare i dag rapporterades att Chen lämnat USA:s ambassad i Peking frivilligt, efter att kinesiska myndigheter lämnat garantier för hans säkerhet. Men enligt andra uppgifter ska Chen ha lämnat ambassaden efter att kinesiska myndigheter hotat döda hans hustru, skriver nyhetsbyrån AP.

Det har ännu inte gått att få uppgifterna bekräftade från amerikanskt håll.

Tidigare i dag verkade det som att USA och Kina skulle kunna lägga frågan om Chen bakom sig inför toppmötet imorgon. Chen skulle stanna i Kina, Peking garanterade hans säkerhet, USA skulle övervaka hur han behandlades, sa Clinton. Chen själv sades då vara nöjd med uppgörelsen.

Men i kväll till CNN uppger Chen det motsatta. Han säger att han fruktar sitt liv om han blir kvar i Kina, att han vill lämna landet så fort som möjligt och att han känner sig sviken av USA. I Kina går det just nu inte att följa rapporteringen om Chen på TV-kanalerna BBC och CNN. När dessa inslag kommer blir det en svartruta.

Det riskerar att bli en affär med omfattande politiska konsekvenser. Att det här kommer att användas som ett politiskt slagträ av politiker på de inhemska politiska scenerna i både USA och Kina är nog säkert att säga.

Chen Guangcheng har gjort sig känd för sin kamp mot de tvångssteriliseringar och tvångsaborter som genomförts i Kina som ett led i ettbarnspolitiken. Han blev blind under sin barndom och är en självlärd advokat, som blind kunde han inte komma in på någon juristutbildning i Kina.