Sörmland

Bensinstationerna inte handikappanpassade

1:59 min

Många som sitter i rullstol kan inte tanka sin bil på egen hand på grund av att många bensinstationer runt om i Sörmland och i övriga landet inte är handikappanpassade. Anders Wahlborg är en av dem.

Anders Wahlborg är rullstolsburen och bor ute i Stora Sundby, 300 meter från en bensinstation, men han har aldrig kunnat tanka där på grund av att den inte är handikappanpassad.

I till exempel Eskilstuna finns det en enda station som Anders kan tanka på och den är inte anpassad för personer som sitter i rullstol, utan det är en ren slump att den är så pass låg att Anders når upp till pumpen och betalstationen.

Sörmlandsnytt ringer upp några de ledande bensinstationerna och frågar om de är anpassade för personer som sitter i rullstol. Så här lät det vid ett samtal:

 – Det kan jag tyvärr inte svara på, men jag kan ta reda på det.

Senare ringer de upp och berättar att det för nuläget inte finns några bensinstationer som är handikappanpassade.

Ulf Svahn som är vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet kan inte svara på om bensinstationerna runt om i Sverige är handikappanpassade, men att frågan ska tas upp på nästa möte med representanter från olika bensinbolag.

När Anders åker utanför Eskilstuna får han åka runt och leta efter en bensinstation där pump och betalstation är så pass låga att han når upp.

- Det är ett väldigt stort problem, säger Anders Wahlborg.