Andersson och Borg i klassisk bidragsdebatt

1:49 min

Ungdomsarbetslöshet och skatter. Det var två av ämnena när finansminister Anders Borg (M) och Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Magdalena Andersson i dag möttes i en debatt om respektive vårbudgetförslag.

Torsdagens studiodebatt var på många sätt en klassisk debatt där finansministern beskyllde Magdalena Andersson och hennes parti för att vilja satsa alltför mycket på bidragshöjningar.

– Socialdemokraternas problem är att de talar om utbildning men att all väsentlig budget handlar om bidragshöjningar, sade Anders Borg.

Magdalena Andersson beskyllde istället regeringen för att ha misslyckats med sysselsättningen och då framför allt ungdomsarbetslösheten. Hon tycker att regeringen satsat för lite på arbetsmarknadsutbildning. Hon lyfte vid flera tillfällen fram förslaget om att arbetslösa ungdomar under 25 ska läsa in gymnasiekompetens för att få bidrag.

-- De ungdomar som i dag till exempel går på a-kassa eller socialbidrag också ska ta en gymnasieexamen istället för att gå passiva och hämta in bidrag, sade Magdalena Andersson.

Vid flera tillfällen försökte Magdalena Andersson få Anders Borg att svara på hur han ställer sig till frågan om ungdomslöner som både FP och C ställt sig positiva till, men utan att lyckas.

Anders Borg styrde debatten så till vida att den till stor del kom att handla om vad Socialdemokraterna satsar på i sin budget och då Magdalena Andersson i slutet frågade om regeringens satsningar så valde finansministern att svara att regeringen tror på kollektivavtal och att lönerna sätts av parterna på arbetsmarknaden. Sedan ville han diskutera hur S kommer att ställa sig till högre miljö- och bensinskatter.

Ekot