Skärpta krav mot genförändrad pollen i honung

1:40 min

Biodlarna ställs inför skärpta krav på att säkra sin honung mot pollen från genändrade växter efter en EU-dom i höstas.

I Sverige odlas genändrade grödor bara på några få försöksfält, men den ekologiske biodlaren Lasse Helander menar att domen sätter press på alla biodlare.

– Du har ett producentansvar där jag som biodlare ska garantera att min produktion är ok, det vill säga inte innehåller GMO-pollen, säger han.

Domen gäller en tysk biodlare, som fått pollen från genändrad majs i sin honung. Enligt domen  betraktas pollen som en ingrediens, och sådana genändrade tillsatser i livsmedel ska deklareras.

– Den som är ren och juste, ska bevisa det i stället för tvärtom. I svensk lag är man oskyldig tills man bevisats skyldig. Men när det gäller GMO så måste man garantera att den inte innehåller GMO-pollen. För GMO-pollen är förbjudet i honung enligt den här domen.

I Sverige finns inte mycket genändrade grödor. I år blir det försöksodlingar på ett 15-tal platser, efter tillstånd från Jordbruksverket.

Genom säkerhetszoner och nya regler om insektsnät över försöksfälten, försöker Jordbruksverket sätta hinder för att bin ska söka sig till de genändrade växterna. Men som ekologisk odlare och biodlare är Lasse Helander skeptisk.

– Ja, alltså insektsnät är en sak. Men om du känner när vi står här, om det som rapporteras varje dag på radion som heter pollenrapporter, så flyttar sig pollen med vinden. Sedan kan du tänka själv. Insektsnät stoppar insekterna, men det blåser.

Nu är vi i Sverige, här finns väldigt få försöksfält ännu med GMO. Varför är det här ett stort problem ändå?

– För vi vet ju inte exakt. Det har varit lite trassel med Jordbruksverket där de inte har talat om exakt  var de har försöksodlingar. Det har kommit ut tre månader för sent förra sommaren var de satte ut en växt, och det har inte redovisats allting på ett juste sätt tycker vi. 

– Om du ska ta hänsyn till det här så ska du som biodlare flytta bort dina bin från det här. Men nu drar de pollen ända upp till sex kilometer bort, säger Lasse Helander, som också är ledamot i Sveriges biodlares riksförbunds styrelse.