Vivalla

Mysterium kring miljögift

1:23 min

Trots alla ansträngningar, är det fortfarande oklart varifrån den PCB som hittades i marken i Vivalla kommer ifrån.

– Nej vi vet inte, vi har försökt att slå ihop alla kloka huvuden som finns, och varit med på den tiden, och tittat på vart kan det ha kommit ifrån. PCB var inget gift i miljön när Vivalla byggdes, vi har ingen aning, säger Ulf Rohlén VD på Örebro bostäder.

Miljögiftet PCB som hittades i vintras i marken i Vivalla kan vara skadligt för människor och djur om man får det i sig, till exempel genom att äta mycket grönsaker från jord som innehåller ämnet. Varifrån det kommer och hur det hamnat i marken som just nu saneras är som sagt oklart. Inte heller är det klart om det giftiga ämnet förekommer på andra platser i Örebro.

– Vi håller på och mäter på en del andra platser i Örebro för att se om PCB förekommer även där som vi inte vet om. Men provresultaten är inte klara än, säger Ulf Rohlén.

Många odlare i Vivalla vill komma igång och de är besvikna över att saneringsarbetet vid odlingslotterna tar sådan tid.

En av de är Moussa Touma som investerat ett par tusen på odlingslök, grönsaker och utrustning förgäves. Han förstår att saneringsarbetet måste göras men inte varför de inte kan få ett datum för när det ska vara klart.

– Jag är arg, Öbo säger att vi ska vänta, vänta och vänta men varför tar det sådan tid? Jag blev tvungen att kasta de odlingslök utrustning och grönsaker jag köpte för ett par tusen, eftersom vi inte kunde komma igång som planerat med odlingen, det är klart att jag är arg, säger odlaren Mousa Touma.

Från Öbos sida säger man att arbetet är klart närsomhelst, men det finns dock inget exakt datum på när odlarna kan börja plantera.