Lappugglor flyttar till Skåne

1:55 min

Det finns rekordmånga lappugglor i de svenska skogarna just nu; två till tre gånger fler än vad som är normalt, enligt forskare. Eftersom det är ont om mat i år har många ugglor sökt sig söderut från norrlandslänen där de normalt häckar, ända ner till Blekinge och Skåne, till många fågelskådares glädje.

– Det är ju häftigt för oss som bor här nere att ta del av Norrlands mystik, säger fågelskådaren Lars Olov Erikson.

Det hör inte till vanligheterna att vi kan stå och titta på en lappuggla på bara några meters avstånd i en skir ekskog som den här, utanför Enköping, där marken är täckt av vitsippor. Men de senaste dagarna har både svenska och utländska fågelskådare tagit sig hit med tubkikaren i högsta hugg för att titta på den grå lappugglan med knallgula ögon, som parkerat här, åtminstone tillfälligt.

Ett normalt år finns det mellan 1500 och 2000 lappugglor i Sverige efter häckningssäsongen, enligt Martin Tjernberg, zoolog på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Men förra året fanns det ovanligt gott om sork i skogarna, vilket är lappugglans huvudsakliga föda. Det gjorde att rekordmånga ungar har kläckts och överlevt.

– Ett år som förra året la lappugglan 7, 8 ägg, säger Martin Tjernberg.

I år uppskattar Martin Tjernberg därför att det finns mellan fyra och fem tusen lappugglor i dom svenska skogarna. Men till skillnad från förra året så är det ont om sorkar i år och matbristen har därför fått många ugglor att leta sig söderut, mot ostkusten, från norrlandslänen där de normalt häckar. Och bort från den barrskog där den trivs bäst.

Ända ner i Bohuslän, Blekinge och Skåne har lappugglor observerats i år, vilket är väldigt ovanligt.

Men bristen på sork gör att många ugglor inte kommer överleva sommaren, säger Martin Tjernberg, vilket inte går att göra så mycket åt.

-- Nej, om inte nån har nån musodling som de kan släppa ut. Nej, jag skojade bara. Det är inte mycket. Det är bara att njuta och titta och hoppas att de överlever.

Mer om lappugglorna i Vetenskapsradions veckomagasin, 13.20 i P1.