I dag börjar hockey-VM på hemmaplan

5:52 min

Det var tio år sedan Sverige spelade ishockey-VM på hemmaplan. Men i kväll premiärspelar Tre Kronor mot Norge på Globen, i ett mästerskap som spelas på båda sidor av Östersjön. Det är första gången värdskapet för ishockey-VM delas mellan två länder.

Norge är lillebror i hockeysammanhang – men Sverige går in i turneringen med sex raka förluster i ryggen. Och förra året skrällvann Norge ländernas möte efter straffläggning.

Tre Kronor ställer upp med en av de bästa trupperna på många år, med storstjärnor som Detroit Redwings Henrik Zetterberg och Daniel Alfredsson och Erik Karlsson från Ottawa Senators på plats. Viktiga NHL-tillskott i ett lag som förlorat sex raka matcher under förberedelserna inför VM.

Sverige spelar alla sina gruppspelsmatcher hemma i Globen medan grupp 1 avgörs i Helsingfors. Övriga lag i Stockholmsgruppen är Tjeckien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Italien, Lettland – och kvällens motståndare Norge.

I förra årets möte med grannlandet föll Tre Kronor tungt och oväntat efter straffavgörande.

– Det är historia, det är en helt ny situation nu, ett helt nytt lag, helt nya förutsättningar, säger Pär Pettersson, lagets mentala coach, till Radiosporten.

– I så fall är det mer än utmanande uppgift än någonting annat.

Den ryske forwarden Evgenij Malkin, Kanadas Corey Perry och slovaken Zdeno Chara är några av turneringens största stjärnor.

Den första matchen spelas mellan USA och Frankrike i Helsingfors, med nedsläpp 11.15. Övriga matcher i dag spelas mellan Slovakien-Kanada och Vitryssland-Finland i Helsingfors, medan Tyskland-Italien och Tjeckien-Danmark möts i Globen under eftermiddagen.

Årets mästerskap spelas fram till den 20 maj och är det första sedan 2002 som spelas i Sverige. Men från och med semifinalen spelas alla matcher i Hartwall Arena i Helsingfors. Om Tre Kronor kvalificerar sig för kvartsfinal kommer matchen att avgöras i Stockholm.

Även nästa års ishockey-VM kommer att avgöras i Sverige och Finland, med matcher i Stockholm, Malmö och Åbo.

Ekot