Löfven: Blandade elevgrupper ska stå i skollagen

1:20 min

Att skillnaderna mellan olika elevgrupper ökar är upprörande och kommer att leda till att samhället spricker, sade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i dag.

Hans parti vill bland annat att det ska stå i skollagen att elevgrupperna ska vara blandade, så att så kallade studiemotiverade elever ska finnas i alla skolklasser.

– Alla ska ha samma möjlighet till en förstklassig skola. Det är en grundpelare i ett jämlikt samhälle och det som ger alla möjlighet att nå framgång. Så är det inte i dag, sade Stefan Löfven (S) när han höll sitt skolpolitiska tal på Lärarnas riksförbunds kongress.

Stefan Löfven berättade också om sin egen skola, där han var klasskamrat med juristens son och direktörens son. Vi hör ihop, sade han, och syftade på det samhällen han vill ha.

För att öka likvärdigheten vill Socialdemokraterna locka de bästa lärarna till skolorna som har det svårast, partiet vill säga nej till nya friskolor som ökar segregationen och att blanda elevgrupperna, så att så kallade studiemotiverade elever ska finnas i alla skolklasser.

Men Löfven kan inte säga exakt hur det ska gå till.

– Vi vill att det ska stå tydligare i skollagen så att man får i uppgift att se till att skapa blandade elevgrupper. Hur det ska gå till i detalj tror vi att skolorna och skolornas huvudmän är bäst skickade att veta, säger han.

Ska det fria skolvalet stoppas?

– Det är absolut inte tal om det. Det här är en uppgift för skolorna, att tänka på den här delen.