Svältkatastrof hotar miljoner i Västafrika

2:00 min

Miljoner människor hotas av svält de närmaste månaderna i det jättelika Sahel – ökenländerna söder om Sahara. Torka, oroligheter och dramatiskt höjda priser gör att hundratusentals redan för en daglig kamp mot undernäringen som samtidigt tenderar bli kronisk.

Några män har mötts i skuggan från ett träd ute på Nigers avlägsna landsbygd. Södra Niger, på randen till Sahara, är ett område bortom omvärldens radar. Här bränner solen, häromdagen var det plus 45. Här bland sten och drivande sand finns inga stora exploaterade tillgångar. Mellan träden är det glest. Analfabetismen i hyddorna är bland de högsta i världen. Liksom fattigdomens djup bland de största.

Ur det dallrande tomma ökenlandskapet har Fassouma och hennes tvåmånaders pojke Amadou kommit till en enkel hälsoklinik som stöttas av Rädda Barnen.

Omkring honom gråter andra barn. Men inte Amadou. Han säger ingenting. Kraften är för liten. Amadou är ett av alla offren hittills för undernäringen.

– Jo, han gråter, rättar modern Fassouma.

Amadou är hennes trettonde barn.

– Han gråter men rösten kommer inte ut. Jag förstår när han vill gråta, säger hon till läkaren medan Amadous lungor, samtidigt pressade av malaria, kämpar för att få luft.

Hur många som nu saknar ordentligt med mat i det jättelika landområdet i Västafrika är svårt att säga. Fem eller sex miljoner är en uppskattning. Där fjolårets regn varit otillräckliga och flyktingströmmar till följd av oro i grannländerna ökar trycket.  Men miljoner lider nu brist på mat.

Biståndsorganisationerna kämpar mot tiden att få ihop pengar för att undvika det som nu kommer allt närmare - en regelrätt svältkatastrof, i länder som Niger, Mauretanien, Burkina Faso och Tchad.