Miljöpartiet ställer ultimatum om asylpolitiken

1:36 min

Miljöpartiet ställer ultimatum till regeringen om asylpolitiken. Om inte flyktingar som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd får samma rätt till sjukvård senast i höstens budget upphör Miljöpartiets samarbete med regeringen i flyktingfrågan. Det säger partiets språkrör Gustav Fridolin.

– Ja, då förlorar överenskommelsen sitt värde för värdet i överenskommelsen är ju just att det som står i den också blir verklighet, säger Gustav Fridolin i Ekots lördagsintervju.

Om den förlorar sitt värde, vad gör ni då med den?

– Då finns ju inte överenskommelsen längre.

När Miljöpartiet och regeringen slöt sin överenskommelse om asylpolitik förra året kallades den "historisk" av både miljöpartister och regering. Nu skulle Sverige få en human flyktingpolitik, menade miljöpartisterna bakom avtalet och "stora grupper av papperslösa skulle få vård".

Men av detta har hittills blivit intet och för några veckor sedan skrev Miljöpartiets andra språkrör Åsa Romson en debattartikel med kravet att frågan om lika rätt till vård måste lösas i höstens budget.  Romson preciserade inte  vad som skulle hända annars. Men nu klargör alltså Gustav Fridolin att partiet ställer ulitmatum: Lika rätt till vård senast i höst, annars faller hela överenskommelsen.

– Och då tycker jag att det är regeringen som drar sig ur. För då har vi ju inte längre något förtroende för att det som står i överenskommelsen ska bli verklighet, säger han i Ekots lördagsintervju.

Enligt Fridolin har det, trots det gemensamma politiska avtalet, varit svårt för Miljöpartiet att ens få diskutera frågan med regeringen. Enligt språkröret beror det på att regeringen är splittrad.

– Jag nämnde det, hur svårt det varit att få till stånd några faktiska förhandlingar om innehållet. Regeringen har hela tiden kunnat svara att vi har ingen ståndpunkt, alliansen är inte enig. Det här är faktiskt någonting som ansvarig minister, Socialminister Göran Hägglund, vill göra, han tycker det är en bra utredning. Men han har blivit stoppad av Moderaterna, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.