Oro för soffliggare i Frankrike inför valet

Ända in i det sista höll de två presidentkandidaterna Nicolas Sarkozy och Francois Hollande valmöten för att mobilisera sina väljare. De båda oroar sig för att väljarna tar utgången för given och därför stannar hemma men spänningen har stigit de sista dygnen efter att opinionsmätningar har visat att socialisten Hollandes försprång har krympt.

Nicolas Sarkozy talade på sitt sista kampanjmöte om ett läge skarpt som ett rakblad och Francois Hollande hetsade sina sympatisörer att gå och rösta.

De båda kandidaterna oroar sig för att väljarna ska stanna hemma och ta utgången för given, eftersom opinionsmätningarna så tydligt pekat på en seger för Hollande. Den senaste mätningen visade dock att marginalen mellan de båda 57-åriga politikerna har krympt.

Socialisten Hollande kan räkna med stöd från vänsterkanten. Sarkozy däremot har ett svajigare läge. Han måste fånga väljarna bakom Nationella Frontens Marine Le Pen och mittenkandidaten Francois Bayrou. Men det ser mörkt ut. Marine Le Pen har meddelat att hon röstar blankt.

Många kommer sannolikt att följa hennes exempel. För Sarkozy räcker det inte med att kanske var tredje från Nationella Fronten gör allt för att få en invandringsfientlig president.

Dödsstöten för Sarkozy kom möjligen i onsdags kväll, när mittenkandidaten Francois Bayrou deklarerade: Jag röstar på Hollande.

– Jag har inte blivit vänster. Jag röstar inte på socialisten Hollandes presidentprogram utan mot Sarkozy och hans värderingar, som jag inte delar, sade Bayrou.

Sarkozys formuleringar om arbete, invandrare och islam har väckt anstöt även bland hans egna partivänner. Miljontals fransmän säger i morgon ja till en presidentkandidat, men många går till urnorna för att stoppa antingen socialisten eller den främlingsfientlige.