Nystartsjobb förlänger arbetslösheten

1:58 min

Den som varit arbetslös i tolv månader kan anställas för halva priset, genom ett så kallat nystartsjobb. Då kan det vara svårt för den som bara gått utan jobb i åtta eller nio månader att konkurrera.

Tandläkaren Nour hade lovats jobb, men när det visade sig att hon inte fyllde ett år som arbetslös förrän i juli backade arbetsgivaren.

– Jag är orolig att jobbet inte finns kvar den 4 juli, att de hittat någon annan i stället. De har sagt att de bara vill ha någon med nystartsjobb. Eller en praktikant. När man är praktikant är man ännu billigare, säger Nour.

Nour har klarat alla kurser och prov för utländska tandläkare och fått svensk tandläkarlegitimation. Men inget arbete. Till sist blev hon erbjuden anställning på en tandläkarmottagning där hon praktiserade.

Arbetsförmedlingen hade sagt att hon var berättigad till nystartsjobb, som innebär en halvering av lönekostnaden för arbetsgivaren. Sedan visade det sig att arbetsförmedlaren räknat fel.

Nour hade bara varit arbetslös i åtta månader, inte tolv, och hade inte rätt till nystartsjobb. Då backade arbetsgivaren ur. Trots att Nour gått med på en lön långt under kollektivavtalet: 22 000 i månaden, mindre än vad en tandsköterska tjänar.

Från fackligt håll ser man med viss oro på att Arbetsförmedlingen godkänner löner som är så klart under avtalsnivå. Men också att gränsen för nystartsjobben kan skapa sådana problem som de Nour råkat ut för. Det påpekades i senaste långtidsutredningen.

– Där tar man upp just det problemet, det här med fasta tidsgränser och de trösklar som det innebär. Det kan ju både innebära att arbetsgivaren väntar med att rekrytera tills den här reduktionen av lönekostanden kan komma till stånd, men det kan också innebära att arbetstagaren inte söker arbete lika effektivt, mot slutet, när man närmar sig en sådan här gräns, säger Eva Oscarsson, utredare på akademikernas centralorganisation Saco.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har också granskat nystartsjobben. I rapporten konstateras att det var först 2009, när arbetsgivarna fick tillbaka dubbla arbetsgivaravgiften i stället för enkel kompensation, som intresset för nystartsjobben tog fart ordentligt.

Det framgår också att ungefär två tredjedelar av nystartsjobben skulle kommit till ändå, även utan subventionen. Här gäller det alltså att köpa ett jobb, men betala för tre.

Anna Sjögren är nationalekonom och en av utredarna bakom IFAU:s rapport.

– Det är ändå ett bra resultat när vi jämför det här med andra typer av anställningssubventioner, så är det här en ganska vanlig nivå. Det är oerhört svårt att rikta subventioner till exakt de individer som annars inte hade kunnat få jobb, säger hon.

Nour fortsätter att söka jobb, även om hon inser att chansen att hon får något nu, när hon bara kostar hälften så mycket om några månader, är liten. Hon hoppas att jobbet där hon praktiserade då finns kvar.

– Den fjärde juli jag fyller ett år som arbetslös. Finns jobbet kvar, jag får det. Jag vet att de utnyttjar mig, men jag vill arbeta och få en bra referens, säger Nour, som egentligen heter något annat.