Francois Hollande träder fram ur skuggan

Francois Hollande når nu äntligen toppen i Frankrike, efter ett långt yrkesliv helt i politiken.

Han har varit partiledare för Socialistpartiet under elva år, varit rådgivare åt Frankrikes ende tidigare socialistiske president Mitterand och fram till nu lett ett av Frankrikes hundra departement, Corrèze. Men han är oprövad i maktställning utan regeringserfarenhet.

Det är en humoristisk, slagfärdig och kompromissvillig person, som nu intar Elyssée-palatset. Det är en man, som vill byta presidentstil jämfört med förloraren Sarkozy.

Hollande vill återge makt åt regeringen och delegera i ett traditionellt mycket centraliserat Frankrike. Kompromiss i stället för konfrontation och pragmatiska lösningar i stället för principfasta förhandlingar är bilden som ges av Frankrikes nye president.

Francois Hollande har bantat ner sig. Han har jobbat på sin image, röst och framtoning.

År 2007 bytte han livskamrat. Ségolène Royal var hans tidigare partner och moder till hans fyra barn. Hon försökte mitt i det sammanhanget klå socialistpartiets tunga elefanter och galoppera likt en gasell mot presidentposten. Hon räckte inte hela vägen fram mot Sarkozy. Frankrikes nya första dam heter Valérie Trierweiler. Hon är journalist, trebarnsmor och har drag av skådespelerskan Katherine Hepburn.

"President Normal" är Francois Hollandes dröm. I det närmaste på svenskt manér önskar han kunna röra sig fritt, fylla matkorgen i snabbköpet och vara just en president Normal. Men socialisten har också konstaterat att matinköp ju endast behövs när kylskåpet är tomt. Det är det sannolikt aldrig i presidentpalatset.

Han vill att hans presidenttid ska bli utvärderat längs två kriterier: Rättvisa och Ungdom. Har mina beslut och mina val varit rättvisa och har de verkligen varit positiva för ungdomen? är frågan som ständigt måste få sitt svar, enligt Hollandes eget segertal.

En mjukis, "Skumbananen", har han kallats. Frågan som ställts under valkampanjen är om Francois Hollande, 57 år gammal, klarar att fatta tunga, krävande beslut. Trupper ur Afghanistan ska kallas hem. Relationer i vår globala by ska flyta smidigt, inte bara med europartnern Tyskland, utan vida längre. Hollande har hittills inte varit någon globetrotter och känner varken Kina eller Japan. Nu ansvarar han för Frankrikes fasta plats i FN:s säkerhetsråd.