Kommentar

"Löfven utnyttjade sin trovärdighet i jobbfrågan"

1:33 min

På söndagskvällen möttes samtliga riksdagspartiers ledare för debatt i SVT:s Agenda. Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander ger här sin syn på hur diskussionen gick.

Under sina första månader som partiledare har socialdemokraten Stefan Löfven talat mest om jobb och näringsliv. Han utnyttjade den trovärdighet, tyngd och respekt han har i de frågorna maximalt också i söndagens debatt.

Stefan Löfven hade det svårare när debatten handlade om kärnkraft, som Löfven tidigare försvarat behovet av men som hans parti vill avveckla, skolan som han ville ge uppdraget – oklart hur – att hög- och lågpresterande elever inte ska delas upp och i frågan om hur vinster i välfärdsföretag ska hanteras av Socialdemokraterna.

Några besked upprepades. Jobbskatteavdrag ska vara kvar upp till 50 000 i månadslön, fastighetsskatten ska inte ändras, att införa likställd skatt mellan pension och inkomst kommer att ta flera år.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har fördelen av större politisk bredd och sin statsministererfarenhet, men uppenbart är han trängd och utmaningen mot alliansregeringen är svårare med den nya ledningen för Socialdemokraterna och en tilltagande kritik från hela oppositionen för den höga arbetslösheten.

Fredrik Reinfeldt har taggat upp. I debatten med Löfven prövade han regeringsfrågan och skatterna som angreppsämnen men kritiserar inte längre Socialdemokraterna för ekonomiskt slarv.

Samtliga regeringspartier vill fortsätta sänka olika skatter – på inkomster, för arbetsgivare, för pensionärer.

Sverigedemokraten Jimmie Åkesson kopplade de flesta av problemen i samhället till invandring, men attityden från de övriga verkade inte vara att "ta debatten", utan att låta bli att ta upp den kastade handsken.