Serieskytten i Malmö planerade ytterligare mord

1:48 min

Den misstänkte serieskytten i Malmö, Peter Mangs, som i dag åtalades för flera fall av mord och mordförsök, beskrivs av åklagaren som en "ganska ensam person". Han åtalas också för ett fall av förberedelse till mord.

Åtalet, som offentliggjordes på måndagen, omfattar tre mord, tolv mordförsök, ett fall av förberedelse till mord, två fall av grovt olaga hot och skadegörelse, ett fall av grovt övergrepp i rättssak och två fall av skadegörelse.

Under eftermiddagen höll åklagare och polis en presskonferens där Mangs beskrevs som "en ganska ensam person" med ett stort vapenintresse.

Mangs har under det senaste året inte velat tala eller svara på frågor, enligt chefsåklagare Solveig Wollstad.

"Han har endast erkänt skadegörelse i två fall av de brott han nu åtalas för", säger hon.

Under måndagen offentliggjordes åtalet mot Mangs. På den efterföljande presskonferensen fick chefsåklagaren flera frågor om gärningsmannens motiv och möjliga kopplingar till rasistiska nätverk.

Chefsåklagare Solveig Wollstad betonade att det inte bara finns ett enda motiv för brotten.

– Men det finns ett visst mått av främlingsfientlighet. Men även annat, till exempel aggressivitet mot personer som tidigare varit dömda för brott, säger hon.

Åklagaren bedömer bevisningen som stark. Den bygger på omfattande vittnesuppgifter, teknisk bevisning och IT-material i form av bland annat mejl, sms och telefonlistor. Förundersökningen är på 7 500 sidor.

Uppemot 30 vittnesförhör, bara på åklagarsidan, kommer att hållas för de första åtalspunkterna som gäller mord. Men även en diger samling skriftlig bevisning, bland annat uppspelning av ett telefonsamtal som styrker att den misstänkte serieskytten försökte vilseleda polisen genom att tipsa om en annan person.

Polisen har även gjort flera beslag i den åtalades lägenhet, till exempel en nyckel som passade till en lägenhet på Gånglåtsvägen där en man blev ihjälskjuten med ett skott i bröstet sommaren 2003.

Mangs ska ha planerat ytterligare ett mord, som aldrig genomfördes, som i åtalet rubriceras om förberedelse till mord.

Han skaffade fram information om mannens bostadsadress och ska enligt åtalet vid minst fem tillfällen utrustad med stridsväst och vapen ha tagit sig mannens bostad, dels för att rekognosera, dels för att genomföra brottet. Men det tilltänkta offret hade tur och var inte hemma vid något av tillfällena.

Polisen ska också ha hittat en anteckningsbok där Peter Mangs själv ska ha skrivit om dåden.

Han anförtrodde sig enligt åtalet till en man som han sedan genom hot om våld försökte hindra från att gå till polisen.

Den misstänkte serieskytten ska ha berättat att det var han som sköt en 20-årig kvinna och en 22-årig man på Västra Skrävlinge kyrkoväg i Malmö den 10 oktober 2009. Kvinnan dog, mannen blev allvarligt skadad.

Den man som den misstänkte anförtrott sig till uppmanade honom att anmäla sig själv till polisen. Då ska 40-åringen ha sagt att han skulle skjuta mannen, hans dotter och sambo om denne vände sig till polisen. Han ska även ha visat upp sin pistol i samband med hotet.

Händelsen rubriceras som övergrepp i rättssak, grovt brott.

Advokat Jesper Montan, en av Mangs två försvarare tycker att den misstänkte 40-åringen klarat den osedvanligt långa tiden i häkte förvånansvärt bra.

– Han har tagit det bra och inrättat sina dagar efter de rutiner som finns på häktet. Han skriver musik och skriver böcker.

Under morgonen framkom det att en av de fyra nämndemännen i rättegången mot den misstänkte serieskytten i Malmö lämnar målet. Den socialdemokraiska nämndemannen, talade i en tidningsintervju före gripandet av den misstänkte om att "någon som försöker likna lasermannen" härjade i Malmö.

Nämndemannen har också medverkat i ett närradioprogram och då fungerat som utfrågare av målsägande i målet.

Rättegången inleds måndagen den 14 maj och väntas avslutas i mitten av juli.