Tidaholm

Petri filmade motorsprängningen - kan vara på väg att sälja klippet

3:01 min

Petri Niska är mannen bakom klicksuccén, filmklippet med den misslyckade motorsprängningen i Tidaholm i helgen. Han kan inte lämna några detaljer, men förnekar heller inte att kommersiella intressen varit i kontakt med honom.

– En sak kan jag inte gå in på, det kan jag meddela senare. Men det kan bli en intressant sak av det, säger Petri Niska till P4 Skaraborg

Är det många som hört av sig?

– Ja det finns väl någon enstaka kan man säga, avslöjar han.

Petri Niska lade upp klippet i lördags och har i skrivande stund (tisdag förmiddag) klickats över 83 000 gånger. Succén med hans filmklipp på youtube, där ett försök att spränga en bilmotor går oväntat snett men ändå slutar relativt lyckligt, är till och med en överraskning för honom själv.

– Det känns ju kul, men litet märkligt att det bara var jag som fick med det. Det blev väl antagligen bara jag som filmade det, säger Petri Niska.

Är det här det bästa du någonsin fångat på film?

– Det kan man nog säga, att det blev rätt så lyckat.

Historien från början

Arrangören hade slagit på stora trumman inför lördagens evenemang, Motordagen i Tidaholm 2012. Förutom den stora utställningen, där cirka 160 bilar och 105 Harley Davidson-motorcyklar deltog, visades elbilar och cykeltävlingar upp.

– Vi tror att runt 2500 människor besökte utställningen, säger Arne Lundgren som sitter i styrelsen i Labbås Car & Bikeshow som arrangerade Motordagen.

Men sedan gick något väldigt snett när schemat fick kastas om och den planerade sprängningen av en motor, tillhörande en stillastående bil mitt på torget i Tidaholm, fick tidigareläggas.

– Av okänd anledning började den gå bakåt och på den här bilen. Det är det du ser på youtube, säger Arne Lundgren.

Händelsen hamnade på internet
Någon filmade händelsen med sin kamera och lade upp ett klipp på youtube. I filmklippet ser man Arne och hans kollega starta bilen, som var tänkt skulle stå stilla och få sin motor sprängd inför en entusiastisk publik, backa i väg utan förare rakt mot en stillastående veteranbil.

– Jag tänkte först och främst på säkerheten och folk, att det inte blev några människor inblandade, utan det här blev enbart plåtskador, säger Arne Lundgren till P4 Skaraborg.

Efter att Arne talat med expertis under måndagen är den mest kvalificerade gissningen, till orsaken att bilen började backa, att det blev för varmt i den automatiska växellåda som fanns i bilen. Detta ledde i sin tur till att back-växeln lades i och bilen började backa.

Klippet på internet har redan blivit något av en klicksuccé, vad tänker du om det?

– Alla de som varit inne och tittat kan väl skänka en krona så ger vi det till killen som vi förstörde bilen åt, säger arrangören Arne Lundgren till P4 Skaraborg.

Det blev dyrt för er?

– Nja, vi har tittat på det och bedömt att det kommer kosta någonstans mellan 20 000 och 25 000 kronor. Men vi har ett försäkringsbolag och i dag så lutar det till 80 procent åt att försäkringsbolaget tar detta.

Hur många bilmotorer har du sprängt genom åren?

– Jag har nog varit med och sett ett tjugotal genom åren men aldrig varit med om detta förut, säger Arne Lundgren.

Varför ska man spränga en bilmotor?

– Det kan väl vara roligt att se hur det blir när en motor går och helt plötsligt går ner i varv. I våra kretsar så är det intressant att se det.