Malmö

Misstänkte serieskytten avvisar rasistanklagelser

2:06 min

I går åtalades Peter Mangs misstänkt för tre mord och tolv mordförsök i Malmö under en period av sju år. Många förväntar sig nu att bilden av han ska klarna. Enligt honom själv är han en vänsterpartist som prenumererar på en högerextrem tidskrift.

Utredarna har sökt men inte fått några svar.

– Det är så att systerns död har uppenbarligen satt rätt så djupa avtryck i hans egen personlighet. I vilken utsträckning det har påverkat de här skeenden det vet vi inte, säger Börje Sjöholm, operativ chef på länskriminalen.

I de förhör med Peter Mangs som redovisas i den 7 500 sidor långa förundersökningen tonar en bild fram av en person som inte säger sig står för något speciellt. Invandring, säger han, är både positivt och negativt. Han är inte rasist, det kan han inte vara eftersom han spelat afrikansk musik i många år.

Han säger att han inte är högerextremist, möjligtvis är han emot globaliseringen. Det finns så många åsikter, säger han, själv föredrar han ordning och reda.

I förhören märker han ord och förklarar att han har Asbergers syndrom och inte tänker som andra. När förhörsledaren frågar honom varför han förvarat en pistol under en kudde i sovrummet svarar han: Jag förvarar den inte där, den låg där för att jag var hemma.

I motsats till de flesta som tillbringar lång tid i häkten, så har Peter Mangs klarat de ett och ett halvt år han suttit häktad bra, säger hans advokat, Douglas Norking.

– Trots allt tycker jag att han har fungerat väl på häktet och han har varit kreativ. Han har skrivit musik och bok och så vidare.

Peter Mangs säger i förhören att han trivts i häktet och att han ser fram mot institutionalisering. Han tackar förhörsledarna för deras professionalism och har inget att klaga på. Han nekar till brott, men erkänner att han har gått omkring beväpnad på Malmös gator klädd i det som han kallar sin stridsväst.

Första morden begicks enligt åtalet 2003 och det finns ingen förklaring till det långa uppehållet till 2009, då Peter Mangs misstänks för att ha börjat skjuta igen och i en betydligt större omfattning, säger Börje Sjöholm vid länskriminalen.

– Vi har inte lyckats hittat några brott som han har begått under den tiden. Vi säger inte att han inte har gjort det, men vi har gått igenom ett stort antal skjutningar. Vi har hittat vissa där beteendet är sådant att det skulle kunna vara han, men det finns ingen ytterligare bevisning.