Ny kalsongbomb avslöjades av CIA

1:16 min

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA säger att den har stoppat ett nytt försök att spränga ett flygplan med en kalsongbomb, en bomb insmugglad i underkläderna hos en passagerare. Attentatet ska ha avvärjts långt innan det skulle förverkligas.

Det var för knappt en månad sedan som CIA ska ha kommit planerna på ett nytt sprängattentat på spåren och president Barack Obama larmades. Bomben ska ha tillverkats av samma person i Jemen som låg bakom kalsongbomben 2009, ett försök att spränga ett flygplan på väg till USA.

CIA kunde dock på ett tidigt stadium lägga beslag på den senaste sprängladdningen och det fanns aldrig någon fara för flygtrafiken.

Amerikanska specialister håller nu på att undersöka den nya bomben. Den sägs vara av mer avancerat slag än tidigare, bland annat för att göra det lättare att smuggla ombord den på flygplan.

Enligt CIA visar de stoppade planerna att terrornätverket Al-qaida är fortsatt inriktat på att försöka spränga flygplan och att Jemen är centrum för deras verksamhet.

Nyhetsbyrån AP fick reda på den här historien för en vecka sedan men uppmanades att hålla tyst till den här veckan. Det är möjligt men inte säkert att ett eventuellt attentat var planerat att sammanfalla i tiden med ettårsdagen av Usama bin Ladens död. Då sa amerikanska myndigheter att de inte sett några tecken på att något terrordåd var i görningen.