Ny indisk reaktor för toriumkärnkraft snart klar

2:12 min

Indien storsatsar på ett högteknologiskt kärnkraftsprogram för att ge ström till hundratals miljoner invånare som idag saknar el. Indien har små tillgångar av uran, men däremot stora mängder av grundämnet torium som man räknar ska räcka i tusentals år. Vetenskapsradion har besökt bygget av landets första större snabba bridreaktor som snart står färdig.

Det mesta finns redan på plats i den nya reaktorbyggnaden på kärnkraftsanläggningen i Kalpakkam söder om Chennai vid Indiens östkust. Kylsystemet med flytande natrium, och reaktorns bränslestavar väntas i sommar och nästa år hoppas man kunna börja leverera ström till elnätet.

Få länder har lyckats konstruera en bridreaktor som alltså kan tillverka nytt kärnbränsle samtidigt som det bränner gammalt. Den indiska tekniken som används i bridreaktorn är avancerad, men golven sopas likafullt fria från byggdamm av bykvinnor med handgjorda kvastar.

En tredjedel av Indiens befolkning saknar idag elektricitet, och resten får räkna med ständiga strömavbrott på grund av elbrist som nu hotar landets snabba ekonomiska tillväxt. Idag står kärnkraft för bara 3 procent av elproduktionen, huvuddelen kommer från kol och vattenkraft. Men på 40 år ska antalet reaktorer mångdubblas.

– Indien ser fram emot att om 40 år från ha ungefär 25 % kärnkraftsel, berättar direktören för Indira Gandhis center för atomforskning IGCAR dr. Subhash Chender Chetal.

Torium är en silvervit radioaktiv metall med svag strålning. För att torium ska kunna användas som bränsle måste det först omvandlas till klyvbart uran 233. Det görs genom att bestråla toriumet inne i bridreaktorn samtidigt som reaktorn matas med uttjänt uran från andra kärnkraftverk.

Indien har näst störst toriumtillgångar i världen inblandat i sanden längs stränderna i söder. Toriumenergin beräknas räcka i tusentals år och har vissa fördelar när det gäller atomavfall och olycksrisk. Indiens mål är storskalig toriumkärnkraft och en första avancerad tungvattenreaktor som körs på bara toriumbränsle ska stå klart före år 2020.
– Departementet för atomenergi har designat en 300 MW reaktor som kallas "advanced heavy water reactor" som jag hoppas ska vara klar år 2017-2018, säger dr. Chetal.