ishockey-vm 2012

Joel Lundqvist bryter VM

2:08 min

Joel Lundqvists har fått en fraktur i ansiktet och tvingas hem till Göteborg för operation. Men förbundskaptenen väljer ändå att inte skriva in nya spelare i truppen.

Frölunda-centern fick en armbågstackling mot ansiktet i matchen mot Danmark på måndagskvällen, och spelade inte under slutet av matchen.

Efter att ha blivit undersökt och och röntgad under måndagen står det klart att han drabbats av en fraktur på okbenet, som sitter vid kinden, och tvingas nu avbryta VM-turneringen.

Han kommer nu att opereras i Göteborg under veckan.

– Det är så klart tråkigt på en fantastisk kille som ger järnet för ett lag, säger förbundskaptenen Pär Mårts. 

"Jag har legat vaken halva natten och hoppades att det var en djävla mardröm. Men det var det visst inte, för det värker rätt bra i hela huvudet", skriver Joel Lundqvist i ett sms till sin elitserieklubb Frölunda, enligt ett pressmeddelande.

"Det finns liksom inte ord för detta, andra gången under säsongen med käken, totalparodi".

Lundqvist drabbades även av en fraktur på käken tidigare under säsongen och missade flera matcher i elitserien under november och december.

Det är det tredje skadebakslaget för Tre Kronor under VM. Backen Jonathan Ericsson dras med en skada i sätesmuskeln som han fick i premiären mot Norge, och enligt landslagsläkaren Björn Waldebäck är det osäkert om han kommer att kunna spela mer under VM.

I premiären bröt dessutom Fredrik Pettersson armen.

Trots det säger Pär Mårts att det troligtvis inte kommer att skrivas in fler spelare i truppen till matchen mot Tyskland på onsdagen.

– Vi väger ju för och mot. Jag tror att om alla som är här nu kan spela, då tar vi inte in någon ny kille, säger Mårts till Radiosporten.

Sverige kan anmäla ytterligare två spelare i turneringen. Backen Mattias Ekholm och forwarden Patrik Zackrisson står just nu utanför truppen.

Natten till tisdag åkte Nashville, med svenskarna Patric Hörnqvist och målvakten Anders Lindbäck i laget, ur NHL-slutspelet.

– Vi kommer att ha kontakt med dem, naturligtvis. Men jag tror inte att vi ska ha så bråttom. Vi ska väl liksom inte titta för mycket över Atlanten utan försöka lösa grejer här först, säger Mårts.

Tre Kronor möter Tyskland i morgon.

Radiosporten
radiosporten@sr.se