Alla grekiska partier vill riva upp räddningspaket

1:45 min

Samtliga partier som kommit in i det grekiska parlamentet säger nu att överenskommelserna om åtstramningspaketen måste rivas upp och förhandlas om. Frågan är om den övriga eurozonen kommer att gå med på ett sådant krav.

I dag får ledaren för vänsterpartiet Syriza presidentens uppdrag att försöka bilda en ny regering. Det blir i så fall en regering som kommer att kräva omförhandlingar av Greklands överenskommelser med eurozonen och internationella valutafonden.

– Grekerna uppskattar inte och accepterar inte heller förbundskansler Angela Merkels politik. Och inte heller finansminister Schäuble, säger Panos när jag ber honom förklara varför Grekerna tycks ha röstat nej till kraven från eurozonen. Han vill inte säga vad han heter i efternamn.

Partiledaren för Syriza Alexis Tsipras säger i dag att han ska använda det uppdrag han får av presidenten i eftermiddag till att försöka bilda en vänsterregering. Redan efter några timmar, gav i går ledaren för det största partiet, konservativa Ny Demokrati, upp försöken att bilda en ny regering på basis av valresultatet.

Plattformen i regeringen ska vara målet att förhandla om överenskommelserna med de övriga euroländerna och internationella valutafonden, enligt partiledaren Tsipras.

Det vänsterorienterade partiet Syriza klev fram starkt i parlamentsvalet här i Grekland i söndags. Det blev näst största parti.

Parlamentsvalet i Grekland blev precis det kanske avgörande moment i krisen inom eurozonen som många hade fruktat och andra kanske hoppats på.

Valet blev ett rungande nederlag för de partier som står bakom överenskommelserna om åtstramningar i utbyte mot räddningslån.

Faktum är att samtliga partier som kommit in i parlamentet nu säger att överenskommelserna om åtstramningspaketen måste rivas upp och förhandlas om.

– Folkets dom har alldeles uppenbart ogiltigförklarat alla överenskommelser och löften mellan Greklands regering och Europa och Internationella valutafonden, sa Syrizas Alexis Tsipras.

Frågan är om den övriga eurozonen kommer att gå med på ett sådant krav. Så sent som i går kväll sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel att det är uteslutet.

– Båda sidor i en förhandling måste hålla sina löften, sa Angela Merkel.

Problemet är naturligtvis att Merkel inser, att om Grekland får mildare villkor, så kanske både Portugal och Irland vill ha samma behandling. Plus att det stora orosmolnet Spanien kanske förväntar sig lättare krav från EU.

I dag meddelade EU-presidenten Herman van Ropmpuy, att han kallat till ett toppmöte om krisen om några veckor.

Syrizas partiledare Tsipras kan få det svårt att förverkliga sitt mål om en vänsterregering. Det beror bland annat på att kommunistpartiet har sagt att det inte tänker ingå i någon regering över huvud taget.

Det är tio dagar kvar till en regering måste ha bildats i Grekland. Annars blir det nyval. Igen.