P4 Skaraborg granskar

Krav på hjärtstartare i brev från Lidköpingspoliser

3:58 min

Nu kräver de poliser som försökte rädda 31-åriga Irina, som dog av hjärtstillestånd i fyllecellen i Lidköping, att polisen skaffar hjärtstartare.

Polismannen Carl-Fredrik Lundblad var en av de som försökte rädda Irinas liv, men som stod hjälplös.

– Man kan alltid önska att man kunnat gjort mer, säger han till P4 Skaraborg.

Carl-Fredrik och hans kollega fanns till hands när larmet om att Irina var livslös kom. De påbörjade direkt hjärt- och lungräddning, utan resultat. När ambulansen anlände kom tankarna.

– Vi hade fått se att ambulanspersonal  hade en hjärt- lungmaskin med sig. Vi kände att vi hade kunnat spara mycket tid om vi själva kunnat plocka fram en sådan omedelbart eftersom det är kritiska minuter som går, säger Carl-Fredrik Lundblad.

Dagen efter skriver de båda polismännen ett brev till polismyndigheten i Västra Götaland. Har ICA hjärstartare borde inte polisen ha det då frågar de i brevet.

De skriver också att en hjärtstartare kostar 13.900 kronor, och även om det är en kostnad så kanske det är värt det för något som kan rädda liv. Carl-Fredrik Lundblad är säker på att det är pengar det handlar om.

– Det är väl just ekonomi som det handlar om. Då får vi väl se ett sånt här tragiskt dödsfall och vi kan inte göra annat än beklaga det som hänt till familj och anhöriga. Det kanske kan föra något gott med sig och man slutar räkna allt i kronor och ören, säger Carl-Fredrik Lundblad

Blev erbjudna gratis hjärtstartare
En hjärtstartare hade också kunnat finnas i Lidköping för länge sedan. Den operative chefen Mikael Ekdén säger till P4 Skaraborg att han undersökt möjligheten att få ta emot en gratis hjärstartare i gåva från ett försäkringsbolag.

Men frågan hamnade i Göteborg, och sedan hände ingenting. Det finns också sedan ett och ett halvt år ett beslut i myndigheten om att arrestintagen ska få ha hjärtstartare, enligt polisförbundets huvudskyddsombud Anders Karlsson.

Och samtidigt som polisen är utan, fylls Skaraborg av fler och fler hjärtstartare. I bibliotek, på företag, i arenor, i butiker, räddningstjänst. Så sent som i måndags skänktes 20 hjärtstartare av kärnssjukhusets hjärtfond som ska placeras ut i Skaraborg.

Johnny Calvin är tillförordnad polisområdeschef i Skaraborg, och han förklarar varför polisen inte har hjärtstartare så här.

– Vi är en statlig myndighet. Ska vi göra något sånt här så ska det utredas, beslutas och inköpas. Vi är inte där ännu, säger han till P4 Skaraborg.

Tror du det spelar någon roll för Irina, som dog 31 år gammal, om polisen är en statlig myndighet eller inte?

– I vad mån Irina hade överlevt eller inte det kan jag inte uttala mig om, säger han

Dina anställda, två stycken som var med vid incidenten, kräver att det ska finnas en hjärtstartare på deras arbetsplats. Varför gör det inte det?

– Det är bra att de gör det och en naturlig reaktion från deras sida. Det här händer inte så ofta så det är en traumatisk upplevelse.

Är byråkrati ett försvar för att inte ta hand om människoliv? 

– Det är inget försvar, det är bara ett konstaterande att det är där vi står i dag.

Varför är det där ni står?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Borde det ha funnits en hjärtstartare?

– Det hade jag gärna sett att det hade funnits jag. Man måste innordna sig i det system vi har. Vi har en statlig övergripande mydighet och en länsmyndighet och vi9 måste naturligtvis gå den beslutsväg som är bestämd, säger Johnny Calvin till P4 Skaraborg.