Förbundskaptenen om EM och Degerforsminnen

9:53 min

Idag är det exakt en månad till att fotbolls-EM i Ukraina och Polen drar igång. Och just idag var Sveriges förbundskapten Erik Hamrén på besök i Kristinehamn, där han föreläste om ledarskap.

För P4 Värmland berättar han om känslorna inför EM och om de starka minnena från året som tränare i Degerfors IF 1994, när han förde klubben till en åttondeplats i allsvenskan.

– Rövitt ligger mig varmt om hjärtat fortfarande, det gör det. Jag kollar hela tiden hur det går för Degerfors, säger han.

Landslagstruppen till fotbolls-EM tas ut på måndag.

– Att en Degerforsbekanting som Olof Mellberg kommer med, det kan jag nog garantera, säger Erik Hamrén med ett skratt, och konstaterar samtidigt att även Ola Toivonen ligger bra till.

När Erik Hamrén var tränare i Degerfors var Ola Toivonen bara åtta år, men förbundskaptenen minns honom väl.

– Jag hyrde ett hus i Degerfors och grannen var Ola Toivonen. Jag såg honom spela fotboll på gräsmattan varje dag. Jag sade faktiskt då, att han kommer att bli bra den där grabben.

Sverige spelar sin första match i EM mot Ukraina 11 juni. Den politiska situationen i just Ukraina har varit omdiskuterad på sistone, den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso hör till de europeiska ledare som har pratat om att bojkotta turneringen.

– Om politikerna tycker att det är vettigt får de väl göra det. Jag och landslaget är där för att prestera fotbollsmässigt. Det blir lätt så att när det är något med idrotten så ska den vara världssamvete, det är väl för att idrotten är så stor och skapar så mycket känslor, men jag tycker att man får skilja på det hela. Politikerna får göra det de ska göra utan att jag lägger mig i, och de ska nog inte lägga sig i fotbollen så mycket heller, säger Erik Hamrén.