Ny kalsongbombare var amerikansk agent

1:44 min

Den självmordsbombare som skulle spränga ett flygplan till USA med en ny kalsongbomb var i själva verket en infiltratör som hela tiden arbetade tillsammans med CIA. Det hävdar källor i bland annat amerikanska underrättelsetjänsten.

Det var på tisdagen som amerikanska myndigheter uppgav att de hade stoppat ett nytt försök att spränga ett flygplan på väg till USA. Men långt innan planerna skulle förverkligas hade CIA lyckats lägga beslag på den bomb som skulle användas.

Nu kommer nya uppgifter som säger att den påtänkta bombmannen i själva verket hela tiden arbetade för den saudiarabiska säkerhetstjänsten och tillsammans med CIA.

Saudierna ska ha skickat mannen till al-Qaeda i Jemen, där han sa sig vara beredd att utföra ett självmordsattentat och han försågs med en bomb.

Men i stället för att genomföra något attentat överlämnade han sprängladdningen till den amerikanska underrättelsetjänsten och han har nu gått under jorden i Saudiarabien.

Mannen ska också ha lämnat uppgifter om al-Qaeda i Jemen som lett till att en av organisationens ledare, efterlyst för ett tidigare attentat, dödades i en attack med ett förarlöst amerikansk flygplan.

Samtliga uppgifter kommer från USAs och Saudiarabiens underrättelseorgan och de är omöjliga att bekräfta för utomstående.

Den sprängladdning mannen fick, ska ha varit en förbättrad variant av den som användes 2009 vid ett försök att spränga ett flygplan på väg till Detroit, och som hade gömts i kalsongerna hos attentatsmannen.

Den nya bomben undersöks nu av amerikanska experter men den bedöms som tillräckligt kraftig för att kunna spränga ett flygplan.

Om uppgifterna stämmer är det här en framgångsrik kupp för bland annat USA:s underrättelsetjänst. Samtidigt finns det kritiker som anser att den här typen av infiltration främst har funktionen att provocera fram terrorhandlingar.