Högsbo

Hyresgästföreningen griper in mot lyxrenovering

1:34 min

Nu ger sig hyresgästföreningen i Göteborg in i konflikten mellan de boende på Pennygången och fastighetsägaren Stena fastigheter. Hyresgästföreningens regionchef Anna Lönn Lundbäck har i dag haft ett möte med fastighetsbolagets vd för att få igång nya förhandlingar för en annan lösning.

Boende på Pennygången riskerar hyreshöjningar med upp till 60 procent. I kväll protesterar hyresgästerna mot den planerade storrenoveringen av området.

Demonstrationståget ska gå genom området till Stena Fastigheters kontor. Det är nätverket Pennygångens framtid som arrangerar protestaktionen.

– Syftet är att visa Stena att de inte kan köra över oss hur som helst, säger Daniel Calenfors som är en av initiativtagarna.

Stena Fastigheter vill redan i höst påbörja en omfattande upprustning av hyreshusen på Pennygången. Men planerna har väckt starka känslor hos de boende som riskerar hyreshöjningar på upp till 60 procent.

- Om Stena Fastigheter får sin vilja igenom kommer majoriteten av hyresgästerna att tvingas lämna sina hem, säger Daniel Calenfors.

Men Stena Fastigheters VD Bengt Gustavsson menar att hyreshöjningen inte kommer att ske över en natt.

- Vi kommer att ha en stegvis höjning av hyran under fem år. De nya hyrorna kommer inte att bli högre än motsvarande andra lägenheter i Göteborg, säger han.

Daniel Calenfors och hans familj hör själva till dem som blir tvungna att flytta om hyran höjs.

- Det mest upprörande är att Stena ljuger, säger Daniel Calenfors. De finansierar stambytet genom att lägga parkett så att de kan höja hyran.

Maria Wendehög