NORRBOTTEN

Apoteksdöden breder ut sig

1:54 min

Nästa år kommer flera apotek i glesbygden att stängas på grund av dålig lönsamhet. En del av de kan komma att ersättas med butiker som blir apoteksombud.

Vid regeringens apoteksreform för snart tre år sedan var målet mångfald och att det skulle finnas ett bra urval av apotek i hela landet. Men från och med nästa år kommer många glesbygdskommuner att stå utan apotek, eftersom att apoteksföretagen vill stänga ner apoteken på grund av dålig lönsamhet.

En av de kommuner som berörs är Arvidsjaur och för Marianne Vesterlund som besöker apoteket i Arvidsjaur varje vecka skulle det inte vara bra om apoteket stängde.

– Jag får väl lägga av. Jag får ingen medicin vad händer då?, säger Marianne Vesterlund, som varje vecka besöker apoteket där.

För mindre apotek är det inte lönsamt att bedriva verksamhet. Det visar en ny rapport från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och regeringens mål med mångfald på apoteksmarkanden kommer därför att vara svår att uppfylla, slår rapporten fast.

Enligt ägardirektiven från staten är apoteken skyldiga att fram till mars nästa år inte lägga ner apotek, men sedan får apoteken göra vad de vill. Sälja, lägga ner eller fortsätta bedriva verksamhet.

Apoteket Kronans droghandel är ett av de bolag som har flera apotek i glesbygden och de medger att apotek på mindre orter kommer att läggas ner nästa år.

– Lönsamheten är dålig. Det är svårt att rekrytera farmaceter. Då finns det liksom ingen grund att driva ett apotek vidare, säger Andreas Rosenlund som är informationschef på Kronans droghandel

Just nu genomför regeringen en översyn av apoteksmarknaden. Socialminister Göran Hägglund (KD) vill därför inte kommentera frågan just nu. Men socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) menar att det istället för apotek kan bli frågan om att ha ombud i en mataffär.

– Ja, det är en variant och sedan kan det diskuteras vem som ska gå in och bedriva den verksamheten är det Apoteket AB kanske. Det kan också vara frågan att gå in med särskild subvention om så skulle behövs i glesbygd. Det finns många sätt, säger Kenneth Johansson.

Jonny Granström i Arvidsjaur tycker att det är viktigt att det finns just ett apotek på orten, eftersom han då kan rådfråga personalen.

– Ja, om du behöver medicin eller andra medicinska råd, vem ska du fråga då? Ska det bli som andra institutioner då vi får ringa och fråga en robot? Frågar sig Jonny Granström.