Arbetsmarknad

Het debatt om rumänsk arbetskraft

1:19 min

I Skara hyrs 20 rumäner ut som billig arbetskraft till Jula. I Skara är diskussionen nu i full gång om det är ok eller inte.

- Det pratas om det på jobbet hela tiden. Man tycker inte det är rätt att de ska ha lägre lön än alla andra, säger Mattias Andersson, lastbilschaufför från Skara.

Åkeriägaren och frikyrkomannen Per Stridh har tagit den rumänska arbetsstyrkan till Sverige. De bor på hans gård i Stenum utanför Skara och hyrs ut för arbete på postorderföretaget Jula.

I Skara finns många arbetslösa. Mattias Andersson har just kommit ur en längre tids ungdomsarbetslöshet. För ett par månader sedan hade han gärna tagit ett jobb på Jula med att plocka containrar, om lönen hade varit ok.

- Ett jobb är alltid ett jobb. Men aldrig för den lönen. Det är slaveri.

Olivia Sahlström har nyligen fått jobb, men har varit arbetslös av och till, från det att hon tog studenten för två år sedan. För henne är det ganska solklart att det inte handlar om välgörenhet.

- De vill väl tjäna pengar. Det är väl därför man väljer arbetskraft som inte kräver så mycket i lön. Jag tycker inte att det är ok.

Avsevärt lägre löner
På Jula uppges de få en månadslön på 10 700 kronor - det är en avsevärt lägre månadslön än annan personal på Jula.

Nu framförs hård kritik från Roger Svalhede, tidigare ombudsman inom fackförbundet Transport, mot hur den rumänska arbetskraften behandlas. 

– Till de otroligt dåliga villkoren som de erbjuds, så tycker jag att det är en form av modernt slaveri.

Leder till lönedumpning
Förutom att människor behandlas illa så påverkar det här även lönerna i Sverige, resonerar Roger Svalhede.

– Oseriösa arbetsgivare tar in utländsk arbetskraft för att dumpa lönerna. Det leder till att de konkurrerar ut de seriösa företagen. Jag tycker inte att det är okej.

Men enligt Per Stridh handlar det om välgörenhet mot rumänerna.

– Vi ser det som en hjälp till självhjälp; att kunna skapa sig en dräglig tillvaro, att få ett meningsfullt arbete under ordnade former. För dem är det en oerhörd glädje.

Har du någon förståelse för att det finns kritik mot att det blir en effekt som gör att även svenska löner påverkas?

– Nej, jag kan inte förstå kritiken. 20 man kan inte påverka hela Sveriges ekonomi utifrån den aspekten. Det är omöjligt för mig att tänka i de banorna.

Importarbetskraft ifrågasätts
Sveriges televisions Uppdrag granskning sätter fokus på Per Stridhs välgörenhet. I onsdagens program ifrågasätts den här typen av import av billig arbetskraft.

Den tidigare fackliga ombudsmannen Roger Svalhede medverkar i programmet och lägger där fram sin kritik mot Strids resonemang om välgörenhet. Svalhede menar att det finns andra tillvägagångssätt att hjälpa människor till ett bättre liv.

– Om de vill göra en god insats så ska de väl betala dem en skälig lön - svenska löner. Det hade jag varit jätteglad för om de gjorde. Det hade ju varit ett riktigt lyft för de här rumänerna. Men det här handlar om att de helt enkelt vill profitera på människor i misär.

Många branscher berörs
Flera branscher berörs av liknande hantering av arbetskraft, menar Roger Svalhede.

– Det gäller byggbranschen, restaurangbranschen, transportbranschen, städbranschen - överallt ser vi att den här arbetskraften kommer hit för att dumpa lönerna.