Barnfattigdomen i Sverige

”Vissa har saker, andra inte”

30 min

9-åriga Noa Nordström och hans lillebror sover på madrasser på golvet i en tvårumslägenhet i Umeå. Men de hoppas kunna köpa en våningssäng så småningom. Tillsammans med sin mamma Diana har de tvingats flyttat fyra gånger på fem månader eftersom Diana är utförsäkrad sedan två år tillbaka och familjen lever på existensminimum.

- Allt behöver inte vara dåligt för att det är begagnat, säger Noa.

- Men det känns tråkigt att inte ha eget rum, säger Noas lillebror Samuel som är sju år.

Rädda Barnens nionde rapport om barnfattigdomen i Sverige visar att den ökning som syntes i förra årets rapport fortsätter. Efter att stadigt ha minskat från nittiotalets krisår fram till 2007, började barnfattigdomen åter öka under 2008 och 2009. Fattigdom i Sverige är enligt Rädda Barnen andelen barn i familjer som får socialbidrag och/eller har låg inkomststandard. För barnen i dessa familjer kan det till exempel innebära att inte kunna följa med på skolutflykter, gå till simhallen, vara med i musikskolan eller gå på bio med kompisar.

- Semesterresor, nintendospel och bil är inte något för oss, säger Noa Nordström.
 - Vissa har saker, andra har inte saker.

Ari Leinonen är ledare på föreningen Junis i Umeå, ett juniorförbund inom IOGT-NTO. Hit kommer många barn som har det tufft, inte minst ekonomiskt. Junis har dubblat sitt medlemsantal sedan förra året. Ari tror det beror på samhällsutvecklingen med ökade klassklyftor men också att alla har råd att vara med i Junis. - Jag har en känsla av att barnfattigdomen de senaste åren blivit vanligare och jag tror det kommer att bli värre.

 Ett program av Filippa Armstrong.