
Kraven på kulturministerns avgång fortsätter
Kraven på avgång förföljer kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, sedan hon i mitten av april skar i en tårta i form av en mörkhyad kvinna. Vid minst två tillfällen den senaste tiden har demonstranter stört sammankomster där kulturministern har varit med. Senast det skedde var i torsdags, framför City Conference Center i Stockholm.
– Det här är en markering som vi måste göra och visa vårt missnöje. Det är vår medborgarrättighet och vår demokratiska rättighet att kunna visa vårt missnöje mot en makthavare som har utnyttjat sin position för att kunna utföra en rasistisk handling, säger Rashid Musa som är en av demonstranterna.
Det är bland annat medlemmar i Afrosvenskarnas riksförbund och andra som protesterar mot vad kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gjorde och sa den 15 april på Moderna Muséet i Stockholm. Kulturministern förklarade då att hon "är den första att hålla med om att Makode Lindes verk är starkt provocerande genom att det avsiktligen speglar en rasistisk stereotyp. Men själva avsikten med konstverket - och Makode Lindes konstnärskap - är att genom provokation utmana den historiska bilden av rasism, övergrepp och förtryck." Det är ett uttryck för kolonial arrogans, säger en av demonstranterna, Barakat Gebrihariet.
– Hon har vägrat att ta debatten och hon har initialt i början av händelsen bemött afrosvenskar och andra människor som kan är berörda, med en viss kolonial arrogans när hon sa att konsten måste provocera utan att sätta det i kontexten av maktrelationer och så vidare. Vem är den som provocerar och vem är det som blivit provocerad till exempel?
Barakat Gebrihariet menar att konsten får provocera, men att det här inte handlar om en konstnär utan om en folkvald, som bör följa demokratiska regler och ramverk. En annan av demonstranterna, Makte Johaness, undrar hur kulturministern hade gjort om det var en stereotyp bild av en jude som hon skulle skära i, eller av kronprinsessan Victoria:
– Alltså man tänker omedvetet tror jag, att när det är en afrikan eller afrikanska gruppen som blivit utsatt så då tar man inte det på lika så stort allvar. Då säger man att konsten ska provocera. Men hade det varit en jude eller Victoria då hade man blivit upprörd, säger Makte Johaness.
SR International har sökt en kommentar från kulturministern. Hon meddelade att hon inte kunde ställa upp men så här säger hennes pressekreterare Catharina Henriksson.
– Ministern har tydligt redogjort hur hon ser på det. Och hon beklagar om hennes medverkan har misstolkats. Och vi upplever att de flesta förstår det, säger Catharina Henriksson och fortsätter:
– Alltså Makode Lindes konstverk användes av ett starkt och provokativt uttryck. Vi är medvetna om att det kan misstolkas och kulturministern har beklagat djupt om hennes deltagande har tolkats som ett uttryck för rasism. Avsikten vid hennes medverkan var ju precis det motsatta.
Och om de protester som har förföljt kulturministern sedan den 15 april säger Catharina Henriksson så här.
– Det finns en debatt som pågår och alla får uttrycka sina synpunkter.
Catharina Henriksson säger att protesterna inte påverkar, vare sig ministerns agenda eller hennes arbete och engagemang. Men demonstranterna å sin sida säger att de kommer att fortsätta att protestera. Ett kort möte som Afrosvenskarnas riksförbund tidigare haft med kulturministern har inte ändrat deras ståndpunkter. Demonstranterna kräver en riktig dialog, men såvitt den ministerns nya pressekreterare vet, är någonting sådant inte inplanerat.
Det återstår att demonstrera, säger Rashid Musa. Demonstrationer har historiskt visat sig vara effektiva, säger han.
– Men självklart jobbar vi på ett annat sätt också. Det finns folk som har skrivit artiklar, det finns folk som har deltagit i tv. Så man jobbar på alla fronter och det här är ännu ett sätt man kan göra det på, säger han.
Vid torsdagens framträdande vid City Conference Center i Stockholm valde Lena Adelsohn Liljeroth en annan utgång för att inte möta demonstranterna. Men Barakat Gebrihariet är inte besviken för det.
– Vi har i alla fall utnyttjat de verktyg som vi har. Utnyttjat våra demokratiska rättigheter, protesterat och demonstrerat och visat tydligt vad vi står i den här frågan. Och vi kommer att fortsätta att kräva hennes avgång och insistera att hon ska ta debatten med oss istället för att smita ut bakvägen som hon gjorde i dag, säger demonstranten Barakat Gebrihariet.
Dagen efter de senaste protesterna i Stockholm demonstrerade Europeiska nätverket mot rasism, ENAR, utanför svenska konsulatet i Bryssel. De fördömde den svenska kulturministerns inblandning i det som ENAR kallar "en rasistisk gärning" på Moderna Muséet i Stockholm. Enligt nätverket var kulturministerns agerande djupt kränkande för personer som dagligen lider av rasistiska påhopp.
SR International har även sökt en kommentar från Säkerhetspolisen, Säpo, kring de aktionerna som stört kulturministerns framträdande men polisen vill inte kommentera det.
Warsame Elmi Olgica Lindquist
SR International