Pär Nuder har fått statsrådspension trots vinster

1:17 min

Den förre socialdemokratiske finansministern Pär Nuder har tagit ut statsrådspension trots att hans rådgivningsbolag gjorde en vinst före skatt på 12,7 miljoner kronor förra året. Det rapporterar Expressen i dag.

Pär Nuder har fått statsrådspension på grund av att han låtit bli att hämta ut lön från sina rådgivningsbolag.

Sammanlagt har Pär Nuder tagit ut kring 296 000 kronor i statsrådspension de senaste två åren.

Enligt Pensionstjänsteverket som sköter utbetalningarna har Nuder i ett brev anmält att han år 2012 har så höga inkomster att han inte är berättigad till statsrådspension.

Men Pär Nuder har inte varit utan arbete sedan han lämnade riksdagen 2009. Hans rådgivningsbolag har gått mycket bra. Bland annat har Wallenbergssfärens riskkapitalbolag EQT köpt in Nuders tjänster.

Både för investeringar i välfärdssektorn och i gasföretaget Swedgas.

Det var när Pär Nuder lämnade politiken som riksdagsledamot 2009 som han startade ett företag som heter Dabok och senare ytterligare rådgivningbolag. Sammanlagt har bolagen före skatt tjänat kring 12,7 miljoner kronor enligt de senaste bokslutsrapporterna som lämnats till bolagsverket.

Pär Nuder har som före detta statsråd rätt till statsrådspension om hans inkomst inte blir tillräckligt hög. Det har den alltså inte varit på grund av att Nuder samlat överskott från sitt arbete i sina bolag.

Ekot har utan framgång sökt Pär Nuder för en kommentar. Till Expressen säger Nuder att han gjort precis enligt regelverket.