Datalagringsdirektivet

Sundin röstar emot partiet

5:17 min

Folkpartisten Mathias Sundin från Norrköping planerar att rösta emot både sitt parti och regeringen. Det gäller lagförslaget om att brottsbekämpande myndigheter ska få större tillgång till datatrafik.

Den första maj trädde en lag i kraft som gör att all datatrafik och telefonsamtal registreras och sparas: datalagringsdirektivet.

Imorgon ska riksdagen rösta om i vilken omfattning brottsbekämpande myndigheter ska få tillgång till den informationen. Enligt det förslag som är uppe för omröstning ska de kunna plocka ut information om personer som är misstänkta för bötesbrott, alltså brott som inte kan leda till fängelse. Blir det ett ja börjar den nya lagen gälla den 1 juli i år.

Mathias Sundin, som vikarierar för sin föräldralediga partikollega Karin Granbom Ellison i riksdagen, är kritisk mot flera punkter i den nya lagstiftningen.

– Nu när staten har sett till att såhär mycket information lagras om våra privatliv, då tycker jag det är rimligt att man i nästa steg, när man reglerar hur man ska få tillgång till den här informationen, är att man höjer ribban en aning. Men det gör man tyvärr inte och därför kommer jag rösta nej.

Han tycker att det är orimligt att polis och andra myndigheter ska få tillgång till information till personer som bara är misstänkta för bötesbrott.

– Det är bra om polisen kan hålla koll på mc-gäng och våldsbejakande extremister, men jag tycker inte de borde ha samma möjlighet att hålla koll på dig och mig.

Mathias Sundin tycker att den nya lagen rimmar illa med Folkpartiets liberala ideologi.

– Det är en balansgång. Det handlar om rätten till ett privatliv, och rätten att bli skyddad mot brottslighet. Men jag tycker att Folkpartiet har hamnat snett i den balansgången - mot för mycket övervakning.

Anna Hernek