Ryska regimkritiker i ställningskrig med polisen

1:12 min

I Ryssland dömdes i dag två kända regimkritiker till att hållas fängslade i 15 dagar för olydnad mot polis. Domarna fördöms av människorättsaktivister och kom efter flera dagars ställningskrig mellan polis och oppositionella i Moskva.

Aleksej Navalnyj greps redan i går kväll i en av Moskvas boulevarder och Sergej Udaltsov några timmar senare vid Biskopsdammarna i centrala Moskva.

När de dömdes i dag till 15 dagars arrestering var det efter flera gripanden och frisläppanden. Sedan i söndags, då en tillåten regimkritisk demonstration dagen inför Vladimir Putins installation slutade i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, har en katt- och råtta-lek pågått i Moskva.

Oppositionella, de flesta unga, har rört sig från det ena torget till det andra – samlats, spelat spel, sjungit och druckit te tills polisen tröttnat, upplöst församlingen och gripit en del.

Enligt polisen har över 700 gripits i Moskva sedan i söndags. De flesta har släppts och dagens domar ses som en markering.

– De dömdes för ingenting, man kan kalla det en gratulation på Segerdagen, sa människorättsaktivisten Ljudmila Aleksejeva till nyhetsbyrån Interfax.

Aleksej Navalnyjs försvarare säger till radiostationen Moskvas eko att domarna talar om maktens rädsla inför de massprotester som pågår.

Nu i kväll fortsätter oppositionella att samlas i centrala staden.

De som demonstrerar anser inte att Vladimir Putin, som i måndags för tredje gången blev Rysslands president, är en legitim ledare för landet utan menar att han har valts med hjälp av fusk och oegentligheter.