Lindesberg

Fick rätt mot FK - men förlorade

1:44 min

Tommy Karlsson i Hult utanför Lindesberg tog strid med Försäkringskassan och vann, men hans ersättning blev mycket sämre.

Tidigare har vi berättat om Försäkringskassan som tycker att läkarna skriver dåliga intyg, men Tommy tycker att Försäkringskassan misstolkar intygen.

– Det är ju som att de prutar med sig själva, det är helt otroligt.

För tolv år sedan fick Tommy Karlsson problem med hjärtat. 2003 fick han en ny hjärtklaff och kunde gå tillbaka i deltidsarbete. Men det uppstod komplikationer och från 2005 fick han tidsbegränsad sjukersättning. Efter tre år tog den slut och sedan dess har han kämpat för att få tillbaka rätten till ersättning, till slut med juristhjälp.

– Jag höll på länge, men till slut kände jag att jag behövde hjälp, så jag kontaktade en jurist och det tror jag många i min situation skulle ha nytta av, säger Tommy Karlsson.

Lånade pengar, låga boendekostnader och en sambo som ställde upp har hjälpt Tommy Karlsson.

Det tidigare sjukersättningen grundade sig på hans arbetsinkomst. När han nu till slut fått rätt till ersättning igen, har han inte längre någon arbetsinkomst som grund och ersättningen blir dramatiskt mycket lägre än tidigare.

– När Försäkringskassan har dragit in ersättningen har jag ingen inkomst kvar, som kan var grund för sjukersättningen. Tidigare hade jag en inkomst och dessutom kunde jag då få ersättning från afa-försäkringen, säger han.

På Försäkringskassan vill man inte kommentera det enskilda fallet, men verksamhetsutvecklaren Martin Johansson håller med om att reglerna är komplicerade.

– Det är många detaljer som ska vara uppfyllda. Sjukersätningen grundas på förhållandena vid två tillfällen, dels när sjukdomen kan sägas ha börjat, dels vid det tillfälle då ersättningen ska betalas ut, säger han.

Hillevi Berlehagen från Grängesberg, juristen som hjälpt Tommy Karlsson att få ändå en viss framgång, tycker att det är ett systemfel när enskilda ställs utan hjälp när de ska orientera sig bland alla komplicerade regler.

Och Tommy Karlsson tycker att Försäkringskassan rider på paragraferna.

– Det är ett rävspel och det borde inte få vara så här i dagens samhälle, säger han.

Han tycker inte att samhället längre klarar att ta hand om dom som blir sjuka. Innan han blev sjuk arbetade han ända sedan han slutade skolan.