Blodig tid hotar efter Hugo Chávez död

2:01 min

Det exakta hälsotillståndet för Venezuelas president Hugo Chávez är höljt i dunkel. Nu växer oron för en våldsam framtid för Venezuela.

Oron sprider sig inför vad som kan hända om Chávez inte kan ställa upp i valet i oktober. Oppositionen varnar för risken av en våldsvåg i syfte att bana väg för en militärkupp.

Mycket tyder på att Hugo Chávez är avsevärt sjukare än vad som sagts officiellt. Spekulationerna om att han skulle dö innan valet i oktober tycks inte helt gripna ur luften.

Hittills under sin sjukdom har Chávez fortsatt att styra landet från Kuba. Men nyligen utsågs ett speciellt råd bestående av hans närmaste medarbetare som ska ha i uppgift att ersätta honom när så krävs. Rådet har beskrivits som en slags försvarsmekanism mot möjliga kuppförsök från oppositionens sida.

Men eftersom militären tillhör Chávez mest trogna allierade är det svårt att se varifrån kuppen ska komma. En del menar att rådet i själva verket är ett försök att neutralisera den maktkamp för att ta över efter Chávez och som redan kan anas.

Den stora svagheten i den bolivarianska revolution som Chávez initierat är att det är han själv som är revolutionens själva nav. Alla i hans omgivning är bara bleka skuggor vad gäller karisma och folkligt stöd. Till och med organisatoriskt är det Chávez som ytterst håller i alla trådar.

Början till en maktkamp kan redan anas.

Med tanke på alla de mer eller mindre autonoma – men väl beväpnade – grupper som ser sig som Chávez soldater, men som utan honom kan förvandlas till rena rövarband, så är risken ganska stor för att det också kan bli en våldsam maktkamp.

Den enda institution som kan garantera någorlunda stabilitet i det fall Chávez försvinner, är krigsmakten – trots anklagelser mot höga officerare om korruption och insyltning i knarkhandeln.

Inom oppositionen tror många att Chávez innersta krets nu arbetar för att skapa förutsättningar för en militärkupp, om han skulle dö.

Tiden fram till valet i oktober spås fylld av väpnade provokationer som skapar sådan oro och rädsla att även Hugo Chávez främsta motståndare inom medelklassen skulle acceptera ett militärt ingripande och att valet skjuts upp på obestämd tid.