Miljöpartiet svarar positivt på Centerns invit

2:12 min

Centerpartiet sträcker ut en hand för ökat samarbete med Miljöpartiet i flera frågor. Eftersom regeringsalliansen inte har egen majoritet i riksdagen hoppas näringsminister Annie Lööf att få stöd av Miljöpartiet i både gamla och nya samarbetsfrågor.

– Vi gör reformer i alliansregeringen men vi måste också konstatera att inom vissa områden behöver vi ha majoriteter i riksdagen. Regeringen har pekat ut Miljöpartiet som det parti som ligger närmast oss, säger Annie Lööf.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag föreslår Centerpartiet ett utökat samarbete med Miljöpartiet när det gäller infrastruktur och migrationsfrågor. Dessutom öppnar Annie Lööf för ett samarbete om arbetsmarknaden.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tar snabbt emot den utsträckta handen och konstaterar att framför allt när det gäller vård till papperslösa flyktingar och satsningar på tågtrafik så finns det ingenting att vänta på.

– Jag ser fram emot konkreta möten och samtal nästkommande vecka för att se handling i de här frågorna, säger Åsa Romson.

Det pågår redan samarbeten mellan Miljöpartiet och regeringspartierna när det gäller migrationsfrågor och infrastruktur men Miljöpartiet har klagat på att det har gått alldeles för trögt att få igenom det som redan omfattas av överenskommelserna.

Till exempel hade Miljöpartiet hoppats att vård för papperslösa flyktingar redan skulle ha införts. Enligt Åsa Romson har problemet hela tiden varit att allianspartierna drar åt olika håll inbördes.

Hon hoppas att dagens besked innebär att Centerpartiet kommer att jobba hårdare för att driva på de andra regeringspartierna.

– Jag vill se handling innan jag tror att det här är någonting mer än ett spel i tidningarna, säger Åsa Romson.

När det gäller samarbete kring arbetsmarknadsfrågor är Åsa Romson tveksam. Hon tycker att Centerpartiet har valt en väg som knappast något riksdagsparti kommer att acceptera, varken de andra allianspartierna eller oppositionen.

Enligt Åsa Romson handlar det om försämringar av arbetsrätten men Annie Lööf håller inte med. Hon tror att det går att få stöd för exempelvis sänkta ingångslöner för ungdomar.

– Jag hoppas att det är fler partier än Centerpartiet som vill bygga en långsiktigt hållbar politik, skapa företag och jobb. Där vill vi givetvis ha fler samtalspartners, säger Annie Lööf.