Eurokrisen minskar svenskars EU-stöd

1:55 min

Inte fler än en av tio svenskar skulle i dag säga ja till svenskt euromedlemskap. EU:s skuldkris får också svenska folket att bli allt mer negativa till EU, visar en ny undersökning gjord av SOM-insitutet vid Göteborgs universitet.

Undersökningen som gjordes i höstas visar att stödet för svenskt euromedlemskap bara är 12 procent. Andelen tillfrågade som säger nej är 54 procent, vilket är en scenförändring eftersom det bara är tre år sedan antalet som sade ja till euron var högre än de som sade nej.

Eftersom undersökningen är gjord förra året och EU:s skuldkris fortsätter finns det anledning att ställa frågan om stödet för euron just nu är ännu lägre.

– Som det är nu, om någon mätte med våra frågor så skulle jag tro att det skulle vara ännu svagare stöd för euron. Men nu är den så jätterekordlåg så det är svårt att komma lägre, säger professor Sören Holmberg.

Er undersökning visar att svenskarnas tilltro till EU minskar på en rad andra områden, även sådant som inte har med ekonomin att göra. Hur kommer det sig?

– Händer det någonting så smittar det av sig på andra attityder också eftersom de hänger samman och i det här faller så är det ekonomin. Svenska folket skuldbelägger nu EU för att det går dåligt för ekonomin, inte bara i Europa utan även i Sverige, säger han.

Professor Sören Holmberg och undersökningen visar att det som svenskarna tycker är bra med EU är villkoren för företagande, militärt samarbete och miljöpolitiken. Men siffrorna visar också att antalet personer som tycker att EU är bra på de här områdena minskat jämfört med föregående år.

Det som är negativt är förstås främst ekonomin.

Trots den svaga EU-opinionen är det fortfarande 50 procent som vill att Sverige ska vara kvar som EU-medlem. Siffran för de som vill att Sverige ska lämna EU är 22 procent.

– De flesta svenskar vill fortfarande vara kvar, fast det är färre nu än det var 2010 och den här trenden, uppgången, som vi har haft i stödet för att vara kvar i EU har ju hållit på i rätt många år nu, men den bröts då 2011 i och med den ekonomiska krisen, säger professor Sören Holmberg.