Svabensverk

"Rör inte vår buss!"

1:44 min

Om en månad kommer buss 39, som går mellan Edsbyn och Falun, att i stort sätt läggas ner. För få resenärer är anledningen. Det upprör invånarna i Svabensverk i Ovanåkers kommun som nu protesterar mot beslutet att ta bort busslinjen.

– Usch, fy. Lägg inte ner vår buss! Vi behöver den, vi är beroende av den. Vi behöver den som en viktig samhällsfunktion och service för glebygden. Det säger Marga Boustedt en av många upprörda bybor i Svabensverk.

Just nu stannar buss 39 två gånger om dagen i Svabensverk. En gång på förmiddagen påväg mot Falun och en gång på eftermiddagen påväg mot Edsbyn. Men från och med 16 juni är det slut med det. Då försvinner busslinjen i stortsätt helt, utom på fredagar och söndagar.

Bussgods räddade linjen

Busslinjen är olönsam för x-trafik och för flera år sedan tog landstinget Gävleborg beslutet att lägga ner bussturen eftersom det var så få som åkte med den. Men förbindelsen var viktig för Bussgods som då tog över kostnaderna för linjen. Nu har inte fraktbolaget samma behov längre och därför tas nu de flesta bussturerna efter sträckan bort.

--Även om bussen inte är lönsam så betyder det för oss som bor här att vi kan ta oss till läkare, vi kan ta oss iväg och handla och vi kan göra olika saker, många av oss kommer bli helt isolerade nu, säger Katarina Jansson som driver ett bed and breakfast i Svabensverk.

Protester organiseras

Genom en protestlista och en skrivesle protesterar nu invånarna i Svabensverk mot beslutet att lägga ner busslinje 39. Bland annat anser byborna att i ett solidarsikt samhälle borde mer lönsamma delar kunna sponsra dom delar som går sämre, som tillexempel busslinje 39.

– Jag förstår den tanken men samtidigt känns det rimligt att använda den påse med begränsade pengar som finns för kolliktivtrafik där den gör mest nytta. Där vi kan hitta flest resenärer. Samtidigt ligger det ju naturligtvis politiska prioriteringar i grunden för hur vi utför kolliktivtrafiken, säger Anders Eriksson som är trafikplanerare på X-trafik.