Lundin-stämma röstade nej till Sudangranskning

2:05 min

Det blir ingen oberoende undersökning av Lundin Petroleums agerande i Etiopien och Sudan. Bolagsstämman röstade ner förslaget om en sådan efter en diskussion som stundtals var hetsig.

Bland annat blev författaren Kerstin Lundell fråntagen mikrofonen när hon argumenterade för den oberoende undersökningen.

Flera tunga institutioner röstade emot Folksams förslag. Första och Fjärde AP-fonden röstade nej medan Tredje AP-fonden lade ner sin röst. Swedbank och Andra AP-fonden stödde förslaget.

Vid omröstningen om Folksams förslag till en oberoende undersökning röstade 78 procent av de röstande stämmodeltagarna nej och 22 procent ja.

Efter stämman sa Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall att han inte misstror drivkraften hos dem som argumenterar för en oberoende undersökning.

– Vi tror att de har goda intentioner. Men en undersökning kommer inte att ge det tydliga svar som de hoppas på, sa Heppenstall.

Styrelseordförande Ian Lundin försvarade också att författaren Kerstin Lundell blev av med mikrofonen under stämman.

– Hon har upprepat sina anklagelser år efter år och det är ingen mening med att låta henne svamla vidare med sina anklagelser, sa Lundin.

TT